Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Από Δευτέρα λειτουργούν οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων στην Κ.Μακεδονία

"Το ανώτερο που μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά είναι σε απόσταση μέχρι είκοσι χιλιόμετρα".

Τη Δευτέρα ξεκινούν τα μαθήματα στις νέες σχολικές μονάδες, που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων, ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM”.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων, στις οποίες θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) ο κ.Ανανιάδης σημείωσε ότι προηγήθηκαν “συζητήσεις με τους δημάρχους, διευθυντές εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων”, υπενθυμίζοντας ότι ελήφθησαν υπόψη η απόσταση από τα κέντρα φιλοξενίας και η κατεύθυνση από το υπ. Παιδείας να υπάρχει μία διασπορά. “Το ανώτερο που μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά είναι σε απόσταση μέχρι είκοσι χιλιόμετρα, βέβαια σε ένα κέντρο φιλοξενίας όταν υπάρχει κοντινό σχολείο, δεν εξαντλούμε και την απόσταση των είκοσι χιλιομέτρων, λογικό είναι αυτό”, εξήγησε.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής επανέλαβε ότι της έναρξης φοίτησης των παιδιών, προηγείται πάντα σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας “ότι έχουν εμβολιαστεί όλα και κοιτάμε αν τυχόν υπάρχει κάποια επιδημία στο κέντρο φιλοξενίας, οπότε και αυτό αν υπάρχει δεν προχωράμε στην έναρξη της φοίτησης”.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα σχολικά γεύματα, ο κ.Ανανιάδης δήλωσε ότι θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων εκτός από τον δήμο Ωραιοκάστρου και κάποια από τον δήμο Λαγκαδά. “Ο στόχος είναι να ξεκινήσει σε 30.000 μαθητές και από την επόμενη σχολική χρονιά να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία, ώστε όταν τα παιδιά πηγαίνουν σπίτι και να έχουν φάει. Τα γεύματα είναι υγιεινά, έχουν προδιαγραφές, το πρόγραμμα το έχει εκπονήσει το γεωπονικό τμήμα στο πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι όλα ελεγμένα και κάθε μέρα έχει ξεχωριστό μενού” διευκρίνισε.