Υλικά200 γρ. μαύρη μπίρα115 γρ. βούτυρο400 γρ. ζάχαρη60 γρ. κακάο σε σκόνη2 αυγά160 γρ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά3 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 1/2 κ/.γλ. μαγειρική σόδα
Για το γλάσο230 γρ. τυρί κρέμα190 γρ. ζάχαρη άχνη1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
ΕκτέλεσηΣε τηγανάκι, ζεσταίνουμε τη μπίρα και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο και χτυπάμε με μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε καλά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μπίρας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει απαλό το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 22 εκ.Ψήνουμε στους 180οC για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και κατόπιν ετοιμάζουμε το γλάσο.Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για 5-6′. Όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, γλασάρουμε την κορυφή (και εάν θέλουμε τα πλάγια). Σερβίρουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.