Ελλάδα

Προσφυγικό: Στη “σκιά” του Δουβλίνου η Ελλάδα

Ο γερμανός ΥΠΕΣ, Τόμας ντε Μεζιέρ ξαναβάζει στο τραπέζι τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Έντονες ανησυχίες προκαλούνται σε Ελλάδα και Ιταλία από τη διαφαινόμενη πρόθεση της Γερμανίας για επαναπροώθηση προσφύγων από τις 15 Μαρτίου.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ να ξαναβάζει στο τραπέζι τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Το θέμα ετέθη αρχικά γύρω στον Δεκέμβριο. Τώρα, μετά το βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, ο Μεζιέρ βγάζει από το συρτάρι το σχέδιο επαναπροώθησης που έχει ανασταλεί από το 2011, μετά από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάλιστα, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Αθήνα να διαβεβαιώνει κάθε χώρα που επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ότι η στέγη που θα προσφέρεται στους πρόσφυγες πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 

Ένας όρος που τίθεται την κατάλληλη στιγμή, ενώ η Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που ανέκυψαν στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με την έλευση του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας. 

Και πέρα από την ανικανότητα της χώρας να αντεπεξέλθει, στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν και πνιγμένος στα εσωτερικά του προβλήματα, που έχουν προκληθεί από απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα, ο Σουλτάνος δεν θα χάσει την ευκαιρία να υπενθυμίσει τις απειλές του να πλημμυρίσει τα ελληνικά νησιά με πρόσφυγες και μετανάστες, σε ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας του με την ΕΕ. 

 Και φυσικά, από την εξίσωση δεν λείπει το Κυπριακό που συζητείται στη Γενεύη.

 Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει η Κομισιόν επί του θέματος, καθώς όταν είδε το φως της δημοσιότητας το πρόβλημα «Δουβλίνο», ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως “μόνο κάτω από προϋποθέσεις” θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τη 15η Μαρτίου του 2017. 

Πάντως χθες η Κομισιόν έσπευσε να υπενθυμίσει στην Ελλάδα πόσα χρήματα της έχει διαθέσει για το προσφυγικό.

“Η ΕΕ έχει εγγυηθεί συνολικά, περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθιστώντας την Ελλάδα τον μεγαλύτερο ωφελημένο από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε αυτόν τον τομέα”, τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, ότι από τις αρχές του 2015 έχουν εγκριθεί και λαμβάνονται σταδιακά για την Ελλάδα, 352 εκατ. ευρώ έκτακτη βοήθεια. 

Όπως εξήγησε, από το ποσό των 352 εκατ. ευρώ, περίπου το μισό (178 εκατ. ευρώ) πήγαν στις ελληνικές αρχές και το άλλο μισό (174 εκατ. ευρώ) στους εταίρους της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Eπιπλέον, έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα 198 εκατ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και πέραν αυτού, η Ελλάδα δικαιούται άλλα 509 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020.

Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, η Ν. Μπερτό ανέφερε, ότι έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων, 295 εκατ. ευρώ, τόσο στις ελληνικές αρχές, όσο και στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. προέρχονται από το πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (των 509 εκατ. ευρώ).