Σε θανατική ποινή καταδικάστηκε ο Ντίλαν Ρουφ που το Ιούνιο του 2015 συγκλόνισε την κοινή γνώμη των ΗΠΑ μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία 9 ανθρώπων σε εκκλησία Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον, σε ένα έγκλημα φυλετικού μίσους.
Ο Ρουφ καταδικάστηκε με το επιβαρυντικό της τέλεσης εγκλήματος μίσους, έχοντας βάλει στόχο το εκκλησίασμα εμφορούμενος από την ιδεολογία της “ανωτερότητας της λευκής φυλής”.
Όταν οι ένορκοι ανέγνωσαν την ποινή, ο 22χρονος Ρουφ δεν αντέδρασε. Στην τελευταία φάση της δίκης που αφορούσε την ποινή του, ο Ρουφ είχε παραιτηθεί του δικαιώματός του σε συνήγορο υπερασπιζόμενος ο ίδιος τον εαυτό του -κάτι που μπορεί να βαρύνει σε ενδεχόμενη έφεση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ρουφ είχε σχεδιάσει για μήνες λεπτομερώς την επίθεση. Κατά τη διάρκεια της δίκης, από το εδώλιο κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων και στο τέλος οι ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις ώρες για να αποφασίσουν την ποινή.
Το αν ο Ρουφ είχε επαρκώς σώας τας φρένας ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της υποθέσης: Αν ασκηθεί έφεση στην ποινή, οι συνήγοροί του (στην αρχή της δίκης, για την ετυμηγορία, είχε νομική υπεράσπιση), η καταδίκη μπορεί να αμφισβητηθεί.
Στις 17 Ιουνίου του 2015, ο Ντίλαν Ρουφ πήγε σε μελέτη της Βίβλου στην εκκλησία αφροαμερικανών μεθοδιστών Εμμανουήλ (η παλιότερη του δόγματος στις νότιες ΗΠΑ) και αφού κάθισε για 40 λεπτά με το υπόλοιπο εκκλησίασμα άνοιξε πυρ σκοτώντας εννέα άτομα και ρίχνοντας 75 σφαίρες.