Ο Palmer Luckey, όπως γνωρίζουμε, δημιούργησε πριν μερικά χρόνια, με ελάχιστο budget στη διάθεσή του, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες με αντικείμενο τις τεχνολογίες VR (Virtual Reality).
Η ZeniMax όμως μια εταιρεία για game studios όπως το Bethesda, και άλλα, λέει μια διαφορετική ιστορία. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η ιστορία προέλευσης του Oculus «διαδίδεται στον Τύπο από την ψευδή και ευφάνταστη ιστορία που Luckey, που τον θέλει λαμπρό εφευρέτη της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας που την είχε αναπτύξει στο γκαράζ των γονιών του. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιστορία ήταν εντελώς απολύτα ψευδή.»
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο John Carmack, που εργάζεται σαν σχεδιαστής και έχει αναπτύξει τεράστιους τίτλους όπως το Doom και το Quake, άρχισε την αλληλογραφία με τον Luckey το 2012.
Η μήνυση περιγράφει τη συσκευή του Luckey σαν «πρωτόγονη» και πιστώνει τον Carmack για το ότι έγινε ένα βιώσιμο προϊόν. Σύμφωνα με τη ZeniMax, η συσκευή «RIFT» του Luckey ήταν ένα «ακατέργαστο πρωτότυπο που του έλειπε η συσκευή για το κεφάλι (head mount), το ειδικό λογισμικό εικονικής πραγματικότητας, οι ενσωματωμένοι αισθητήρες κίνησης και άλλα κρίσιμα χαρακτηριστικά για τις δυνατότητες που απαιτούνται για να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο προϊόν.»
Ο Carmack ισχυρίζεται σήμερα ότι η σύμβαση εργασίας του, του επέτρεψε να συμμετάσχει στην Oculus, καθώς δεν ήταν άμεσος ανταγωνιστής της ZeniMax. Έτσι διεκδικεί ότι έδωσε την ιδέα στον CEO Robert Altman, σε μια προσπάθεια για την κατασκευή και την πώληση της συσκευής. Η εταιρεία αρνήθηκε να επενδύσει στην ιδέα του να χρηματοδοτήσει ένα πρώιμο στάδιο του Oculus, μια επένδυση που θα είχε φέρει δεκάδες, ή εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
«Ο Altman αποφάσισε να μην επιδιώξει την ευκαιρία που του έδινε η ZeniMax πριν την επανάσταση του VR,» σύμφωνα με την κατάθεση του Carmack.
Πριν από την αναχώρηση του από την Oculus, και τη ZeniMax, ο Carmack αναφέρεται ότι έκλεψε χιλιάδες αρχεία από την εταιρεία (που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στην ανάπτυξη του Oculus Rift). Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το Facebook γνώριζε για την κλεμμένη πνευματική ιδιοκτησία πριν την εξαγορά του Oculus το 2014.
Το Facebook αρνείται φυσικά οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Επιλογή της κριτικής επιτροπής που θα αποτελείται από μια ομάδα εννέα ενόρκων (τρεις άνδρες και έξι γυναίκες) ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η ZeniMax επιδιώκει να κερδίσει σαν αποζημίωση 2 δισεκατομμύρια δολάρια.