Πολιτική

Τί είπαν Τσίπρας-Μητσοτάκης για το Κυπριακό

"Δίπολο" εξωτερικού - εσωτερικού από τον πρόεδρο της ΝΔ για τα κρίσιμα θέματα. Πως είδε ο Κυριάκος την κατάσταση στον "Ευαγγελισμό", παραμένουν απαισιόδοξοι στη ΝΔ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου στο www.pagenews.gr

Συναίνεση στα εθνικά, μετωπική αντιπαράθεση στα εσωτερικά. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία επαναβεβαιώθηκε και στο Κυπριακό μετά από την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρωθυπουργό, το πρωί της Δευτέρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έπραξε και στα διεθνή fora για το προσφυγικό, έτσι και τώρα δεν θέλει να μετατρέψει τα εθνικά θέματα σε πεδίο αντιπαράθεσης και γι’ αυτό στηρίζει την εθνική γραμμή και ιδιαίτερα την προσπάθεια της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας για την εξεύρεση μιας διακριτής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα. 

“Άλλωστε υπάρχουν τόσα θέματα στα οποία μπορείς να αντιπαρατεθείς με αυτή την κυβέρνηση”, ανέφεραν στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο www.pagenews.gr , εξηγώντας την θέση του κ. Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά την ουσία πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς εκτιμά ότι η Τουρκία αυτή την ώρα δεν επιθυμεί πραγματικά μια λύση στο Κυπριακό. Όπως είπε στον πρωθυπουργό μάλιστα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να “τρέξει” πιο γρήγορα από την Λευκωσία και πως θα πρέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θύμισε μάλιστα στον κ. Τσίπρα πως και ο κ. Καραμανλής όταν συζητείτο το σχέδιο Ανάν, είχε αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πρόεδρο Παπαδόπουλο και στην συνέχεια στήριξε την επιλογή του κυπριακού λαού.

Η ΝΔ πάντως, εκτός από το Κυπριακό, στρέφει το ενδιαφέρον της στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το απόγευμα , το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και συνομίλησε με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά τις εικόνες που αντίκρισε, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα μικρό σχόλιο: “Μετά τα όσα είδα, ένα σχόλιο μόνο: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι ήρωες”, έγραψε. Τέτοιου είδους κινήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με στόχο να ενημερωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ για τα θέματα αλλά και για να προβάλει τις θέσεις του κόμματος του γι αυτά που ονομάζεται “καθημερινότητα”. 

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει – εκ των πραγμάτων – και η οικονομία, καθώς την Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση του Euro Working Group για την αξιολόγηση. Συνεργάτες του κ, Μητσοτάκη εκτιμούν βασικώς πως στην συνεδρίαση αυτή, οι δανειστές θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων τους, ενώ και η κυβέρνηση θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των απαιτήσεων της τρόικας για τα νέα μέτρα. Το σκηνικό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις θα ξεκαθαρίσει πλήρως , στις 26 του μηνός στην συνεδρίαση του Eurogroup, και είναι κοινή η πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολιτευση πως δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα λύση, ούτε η ελληνική οικονομία θα βγει εύκολα από το “τούνελ” της ύφεσης και της στασιμότητας.