Πολιτική

Όλο και πιο μακριά από τη… Γενεύη ο Τσίπρας(;)

"Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα", τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τη συμμετοχή ή αποχή του στην κρίσιμη διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης. Περιμένει τον Ερντογάν, για να αποφασίσει. "Κληρώνει" αύριο για την παρουσία και των δυο. Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα.

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο ως το επικρατέστερο σενάριο δείχνει να είναι η απουσία του Έλληνα πρωθυπουργού από την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό και η εκπροσώπησή του από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει ένα πέπλο μυστηρίου… να αιωρείται πάνω από την υπόθεση της συμμετοχής του στις πολύ κρίσιμες διαβουλεύσεις για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, προχωρώντας ακόμη και σε λογοπαίγνια σε σχετικές του δηλώσεις, η στάση του Ταγίπ Ερντογάν θα κρίνει την τελική του απόφαση και μάλιστα στο παρά πέντε. 

Έτσι άλλωστε συμφώνησαν στη μακρά τηλεφωνική τους συνομιλία οι δύο ηγέτες. Να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της πολυμερούς. Χθες, στο τηλέφωνο οι κκ. Τσίπρας και Ερντογάν έθεσαν ως προϋπόθεση για τη μετάβασή τους στη Γενεύη την εκτίμησή τους ότι διαφαίνεται λύση για το Κυπριακό. Αν δεν δουν φως στο τούνελ, κανένας από τους δύο δεν θα βρεθεί στη συνάντηση. Πάντως, μέχρι στιγμής από τις “ζυμώσεις” στη Γενεύη δεν προκύπτουν σημαντικές συγκλίσεις ούτε όσον αφορά το περιουσιακό ούτε σχετικά με τα ζητήματα των εγγυήσεων.

Ενδεικτική δε των αρνητικών μηνυμάτων από τη Γενεύη είναι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ την Τρίτη, από τους οποίους ζήτησε να βάλουν πλάτη για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών του κ. Τσίπρα και με τους δύο Ευρωπαίους αρχηγούς, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες. 

Μάλιστα, και οι τρεις συμφώνησαν να παραμείνουν σε σταθερή επαφή όλη την περίοδο διεξαγωγής των συνομιλιών.

Προς το παρόν, αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δηλώνουν πως έχουν τη διάθεση, για να τα βρουν, ωστόσο η Τουρκία δεν έχει ακόμη λάβει ξεκάθαρη θέση, ενώ λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις των κκ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο Τούρκος πρόεδρος “έσβησε” τις όποιες ελπίδες, ανοίγοντας “παράθυρο” στην εκπροσώπησή του από τον Γιλντιρίμ, γεγονός που άνοιξε το δρόμο και για την απουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό επισημαίνει ότι η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη, αλλά όχι και απίθανη. Πάντως, δύο 24ωρα πριν τη διάσκεψη, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Γενεύη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται η συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Διάσκεψη της Γενεύης”.

Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να δώσει προς το παρόν μία σαφή απάντηση, για το αν θα πάει ή όχι στη Γενεύη. Μάλιστα, την Τρίτη ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε”.

“Το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πέρα από τη γνωστή στάση της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό και της εντεινόμενης προκλητικότητας του Ερντογάν σχετικά με την Μεγαλόνησο, η Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή έχει ρίξει όλα της τα “φώτα” στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, μετά το πρωτοχρονιάτικο αιματοκύλισμα στο νυχτερινό κλαμπ Reina στο Βόσπορο. Το μακελειό αυτό, που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους και σκόρπισε τον πανικό στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη-η οποία ζει στη “σκιά” της τρομοκρατικής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο-, δημιούργησε και έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων γύρω από τον “σουλτάνο”, με βαρύτατες καταγγελίες εις βάρος του για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα δε που η τουρκική λίρα διολισθαίνει όλο και πιο κάτω.

Η Αθήνα, η οποία γνωρίζει πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες, εν μέσω παραληρήματος του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά και τη Συνθήκη της Λωζάνης, κρατά… μικρό καλάθι για την έκβαση των συνομιλιών στη Γενεύη, “ξορκίζοντας” όμως-όπως και ο ΟΗΕ-τα σενάρια περί νέου “ναυαγίου” στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανάλογο με εκείνο στην Ελβετία.

Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι επιχειρείται προκαταβολικά να αντιμετωπιστεί επικοινωνιακά μία πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό, στον οποίο βέβαια όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν υπερτονίσει ότι εισέρχονται με απώτερο σκοπό την επίτευξη μίας πραγματικά συμβιβαστικής λύσης. Ωστόσο, το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, τίθεται εν αμφιβόλω. 

Η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη. Κυβερνητικός παράγοντας σε δηλώσεις του επικαλέστηκε τον τρόμο, που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα η Τουρκία εν μέσω τζιχαντιστικής απειλής, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει πώς η στάση της παραμένει απροσδιόριστη.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η υποτιθέμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία “σέρνεται” από τον περασμένο Δεκέμβριο, ακόμη δεν έχει “κλειδώσει”, παρά τις συνεχείς κρούσεις της ελληνικής πλευράς προς την τουρκική. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τους δύο ηγέτες να κανονίζουν τετ-α-τετ στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι για τη Διάσκεψη της UNESCO. Όμως, διαψεύστηκαν. Από τότε το Μαξίμου παραμένει στο “περίμενε” για απάντηση στο αίτημά του. Νεότερα δεν υπάρχουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο