Οικονομία

Αξιολόγηση: Πόσο αντέχουν τα κρατικά ταμεία;

Εν μέσω της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, η Αθήνα κοιτά με... αγωνία το ημερολόγιο για τις πληρωμές χρεολυσίων και υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες. Οι πιέσεις θα κορυφωθούν όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Μνήμες από το 2015… ξυπνά το “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης Αθήνας-δανειστών.

H κυβέρνηση εξορκίζει, μέσω του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου το σενάριο πιστωτικής ασφυξίας.

Ταμειακά η Ελλάδα μπορεί να φθάσει έως τις αρχές καλοκαιριού του 2017 αλλά μετά τι θα συμβεί;

Ακόμη και αν καλυφθούν με αιματηρές οικονομίες στο κράτος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Όσο μεγαλύτερες είναι οι χρονικές καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στη διαπραγμάτευση, τόσο πιο πιεστικό θα γίνεται το ερώτημα σχετικά με τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου καθώς η β’ αξιολόγηση, πρέπει να φέρει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου, πάνω από 4,2 δις. ευρώ για την αποπληρωμή χρεολυσίων.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2017 δεν έχει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις ενώ στις 17 Μαρτίου, λήγει μια δόση ύψους 144,9 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον 2,3 δις. ευρώ για τους τόκους.

Η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της φετινής χρονιάς είναι η αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για υποχρέωση 1,185 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης στις 20 Απριλίου. Στο ποσό αυτό προστίθενται 168 εκατ. ευρώ από ομόλογα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Ο χειρότερος –από πλευράς όγκου υποχρεώσεων- μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος.

Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017 με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,8 δισ. στην ΕΚΤ.

Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Βάσει του μνημονίου, για το 3ο τρίμηνο του επόμενου έτους –το οποίο θα είναι και το βαρύτερο λόγω των πληρωμών του Ιουλίου- απαιτούνται συνολικά 7,2 δις. ευρώ για χρεολύσια (από τα 9,9 δις. ευρώ των χρεολυσίων που είναι προγραμματισμένα για τη χρονιά) και 1,7 δισ. ευρώ για τόκους.