Πολιτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε Γενεύη Τσίπρας – Ερντογάν

Εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας τους στη διάσκεψη της Γενεύης.

Πρόκειται για συνομιλία που γίνεται μόλις μερικά 24ωρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη και οι δυο ηγέτες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο σχεδόν ωριαίο τηλεφώνημα, Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. 

Σε περίπτωση που δεν διαφανεί λύση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

​Κατά τη συνομιλία, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

 Άιντε: Δύσκολη αλλά εφικτή η λύση

Νωρίτερα, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκτίμησε ότι η λύση του Κυπριακού “είναι δύσκολη, αλλά εφικτή”.

Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο κ. Άιντε είπε ότι τους τελευταίους 19 μήνες “υπήρξε σημαντική πρόοδος, γι’αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έλθουν στη Γενεύη και να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν όλες τις διαφορές”.

Τα θέματα που έχουν μείνει για το τέλος, είπε, δεν είναι εύκολα, αλλά, σημείωσε ότι αν υπάρχει βούληση, μπορούν να επιλυθούν.Διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έχουν επιδιαιτητικό ρόλο, όπως έγινε το 2004 και ότι η διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα των δύο ηγετών.

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο κ. Άιντε επεσήμανε ότι η επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον στην διεθνή διάσκεψη θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι τρεις εγγυήτριες (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα “ειδικό ρόλο παρατηρητή”.