Πολιτική

Μνήμες από το 2015 ξυπνά το “θρίλερ” της αξιολόγησης

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση από τη μία στην κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ και από την άλλη στα παιχνίδια του Σόιμπλε. Πάει για καλοκαίρι το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως και στο σκηνικό του 2015. Επαφές Μαξίμου με Ευρωπαίους αρχηγούς. Γιατί ο Τσίπρας γυρίζει τη σελίδα στο Κυπριακό.

Της Βούλας Μαλαίνου

Μνήμες από το αλησμόνητο 2015… ξυπνά ο «πάγος», στον οποίο έχει μπει η διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών. Η αξιολόγηση «σέρνεται» και τουλάχιστον προς το παρόν δεν διαφαίνεται «φως στο τούνελ» για την άμεση ολοκλήρωσή της, καθώς η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει εγκλωβιστεί από τη μία στην ανοιχτή κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και από την άλλη στα παιχνίδια των καθυστερήσεων, τα οποία εξακολουθεί να παίζει με κάθε ευκαιρία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Οι γιορτές έλαβαν τέλος και το κουαρτέτο των δανειστών είναι ακόμα άφαντο. Αυτό που προβληματίζει, καθώς θυμίζει κάτι από το σκηνικό του 2015, όταν το κλείσιμο της αξιολόγησης «τράβαγε» από μήνα σε μήνα, είναι πως δεν γίνεται καν λόγος για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα ούτε από την ελληνική πλευρά ούτε από την πλευρά των εταίρων, μόλις τρεις μέρες πριν τη τηλεδιάσκεψη του EWG και ούτε είκοσι μέρες πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup. 

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέπει τις συνέπειες του έκτακτου «μποναμά» του Αλέξη Τσίπρα. Η προεκλογική, όπως «διαβάζεται» με βάση το ένα σενάριο», αυτή παροχολοχία του πρωθυπουργού στοιχίζει στην κυβέρνηση όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και σε χρόνο. Αφενός, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ακόμα και με… μπόνους η λαϊκή οργή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς παραμένει στα ίδια επίπεδα, αφετέρου τα «δώρα» σε συνταξιούχους και νησιώτες αποτέλεσαν το «βούτυρο» στο ψωμί του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τράβηξε ξανά το «χαρτί» της καθυστέρησης, «παγώνοντας» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ως τιμωρία στην Αθήνα. 

Με το σήριαλ για τον «μποναμά» χάθηκε μεν πολύτιμος χρόνος έστω και στις εξ΄αποστάσεως διαβουλεύσεις Αθήνας και θεσμών, ο κ. Τσίπρας δε κέρδισε χρόνο, ενώ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: ή τέταρτο μνημόνιο και νέα μέτρα ή εκλογές. Κατά τ’ άλλα, οι πλέον χαμένοι είναι και πάλι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο, αν η κυβέρνηση δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016, ενδεχόμενο το οποίο η ίδια «ξορκίζει» τώρα. Όπως και να’ χει η υπογραφή για «κόφτη» στις συντάξεις μπήκε, το «χατίρι» του Σόιμπλε έγινε. 

Τη δεδομένη στιγμή η Αθήνα περιμένει σήμα από έξω ότι το κουαρτέτο των θεσμών έρχεται. Καθώς η επιστροφή της τρόικας παραμένει στον «αέρα», όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση γυρίζει τώρα τη σελίδα από τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, οι συνομιλίες για το οποίο ξεκινούν εκ νέου σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει για το «καυτό» αυτό ζήτημα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεχωριστά τον καθένα, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι πληροφορίες του www.pagenews.gr λένε ότι ο κ. Τσίπρας στις κατ’ιδίαν συναντήσεις του με τους ηγέτες των κομμάτων δεν θα κινήσει τα νήματα της συζήτησης προς άλλη κατεύθυνση, πέρα του Κυπριακού. Η εικόνα, εξάλλου, που ο ίδιος θέλει να περάσει προς τα έξω είναι εκείνη μίας κυβέρνησης αισιόδοξης και ψύχραιμης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που την θέλουν να βρίσκεται σε πανικό και αμηχανία, τη στιγμή που οι ζυμώσεις στους ευρωπαϊκούς κόλπους συνεχίζονται και ουδείς ξέρει, τί ακριβώς αυτές ορίζουν. 

Όσο πάντως κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία της για τις «παγωμένες» διαβουλεύσεις με τους εταίρους, η στρατηγική, η οποία θα ακολουθήσει εντός των επόμενων ημερών, επιβεβαιώνει ότι η Αριστερά έχει θορυβηθεί από την καθυστέρηση της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για μία σειρά επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες, κυρίως με όσους παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών. Πρόκειται για τους κκ. Μοσκοβισί, Παντοάν, ενώ λέγεται ότι πιθανόν και ο κ. Παπαδημητρίου να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. 

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, η οποία με βάση τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ήδη εκτροχιάζονται, θεωρείται απίθανη, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Καθώς, λοιπόν, οι αρχικές αξιώσεις για το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου έχουν «ναυαγήσει», αφού θεωρείται αδύνατον να έχει κλειδώσει η αξιολόγηση μέχρι τότε, η κυβέρνηση μεταφέρει τώρα το χρονικό ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη. 

Με κείνα και με τούτα, κερδίζει έδαφος το σενάριο, που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει αρχές καλοκαιριού, όταν και χρονολογούνται οι λήξεις ομολόγων, τα οποία η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει. Συνεπώς, το «καμπανάκι» για στάση πληρωμών τον ερχόμενο Ιούλιο χτυπάει ήδη. n

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο