Κομβικό σημείο ενός κρίσιμου διαστήματος αποτελεί το Euro – Working Group της 12ης Ιανουαρίου, με την Αθήνα να επιθυμεί την επιστροφή των δανειστών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή πρόοδος έτσι ώστε αυτή να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Ωστόσο, μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών ενώ «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018.
Παράλληλα, δεν έχει γεφυρωθεί ακόμη το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δανειστών και του ΔΝΤ ενώ πριν από το Eurogroup αναμένεται και απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να ξεπαγώσουν και τυπικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ διαμηνύει πως χρειάζονται και άλλα μέτρα, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Την ίδια ώρα πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές ετοιμάζονται να στείλουν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση: «πάρτε μέτρα 4 δισ. (όπως αξιώνει το ΔΝΤ) για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».
Κόντρα με το ΔΝΤ
Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, έστειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
«Παράλογη» χαρακτηρίζει την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα μέτρα το 2018 ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημειώνει πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συζητήσει τόσο για τα μακροπρόθεσμα όσο και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναγκαία μείωσή τους μετά το 2018».
ΥΠ.ΟΙΚ: Θα πάρουμε 1,8 δισ. τον Μάρτιο
H κυβέρνηση στοχεύει να λάβει τον Μάρτιο το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με ορισμένα δημοσιεύματα, η εκταμίευση του ποσού αυτού δεν συνδέεται με τη β’ αξιολόγηση.
Μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης που χρησιμοποιείται για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και θα επιτευχθεί ξανά στο τέλος του Φεβρουαρίου εφέτος, προκειμένου η δόση να εκταμιευθεί τον Μάρτιο.