Υλικά7 μικρές πατάτες6 ντομάτες μέτριες3 ξερά κρεμμύδια1 ματσάκι σέλινο2-3 πράσα3 καρότα3 κολοκυθάκια3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδοχυμός από 2 λεμόνια1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα5-6 κουταλιές της σούπας κρουτόν (προαιρετικά)1 κουταλιά της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέριαλάτι
ΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους.Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.Πλένουμε το σέλινο και τα πράσα και τα ψιλοκόβουμε.Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.Σε βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα χορταρικά, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και αφήνουμε τα υλικά για περίπου 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αφήνουμε το ζωμό μέσα στην κατσαρόλα.Βάζουμε στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.Πασπαλίζουμε κάθε πιάτο µε μια κουταλιά τριμμένη γραβιέρα και λίγα κρουτόν.