Πολιτική

Παππάς: Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης για τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

"Στήνονται δημοσιεύματα με στόχο να συγκαλυφθούν σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας", υποστήριξε.

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναρωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην υπογραφή των 15.000 απολύσεων στο δημόσιο τομέα που είχε αποφασιστεί το 2014 (σ.σ. από την τότε κυβέρνηση δηλαδή).

“Και αν μεν επιμένει, να πει από πού θα τις κάνει; Αν δεν επιμένει, να πει τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη”, σημείωσε ο υπουργός, που χαρακτήρισε σπέκουλα με συγκεκριμένη στόχευση τα δημοσιεύματα εις βάρος υπουργών (όπως της Όλγας Γεροβασίλη ή του Παναγιώτη Κουρουμπλή). Το μείζον, επέμεινε ο υπουργός, είναι να πάρει θέση η ΝΔ στις προσλήψεις 4.000 υγειονομικών και 20.000 αναπληρωτών στη δημόσια Παιδεία.

“Στήνονται δημοσιεύματα με στόχο να συγκαλυφθούν σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας”, υποστήριξε σε υψηλούς τόνους.

Ενώ στο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης, που κατέλαβε και το μεγαλύτερο χρόνο της εκπομπής, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι “ακούει τον κ. Σόιμπλε”. Κάλεσε, επιπλέον, την αξιωματική αντιπολίτευση να ομολογήσει ότι το πρόγραμμα επί κυβερνήσεώς της δεν έβγαινε, γι’ αυτό και η συμφωνία για μεγαλύτερα πλεονάσματα.

Στο ειδικότερο θέμα της συμμετοχής ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός υποστήριξε εν κατακλείδι, “το ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, δεν εγείρουμε εμείς το ζήτημα, το ίδιο είναι που το θέτει”. Και θύμισε ότι άλλες πλευρές ζητούσαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που πράττει η ελληνική κυβέρνηση είναι να ζητά από όλα τα μέρη να μην καθυστερούν, πρόσθεσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα έχει διεθνείς συμμάχους, δεν είναι στην απομόνωση πλέον, θυμίζοντας τις επισκέψεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επίσης τη Διάσκεψη των χωρών του Νότου. Συμμαχίες που αποτυπώνονται π.χ. στα εργασιακά, εκεί όπου η Ελλάδα έχει βρει “διευρυμένη κατανόηση” από την Ευρώπη. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο υπουργός θύμισε ότι παρότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν ήθελαν να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, “δεν τα κατάφεραν”.

Σε μια γενικότερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο υπουργός Νίκος Παππάς παρατήρησε ότι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πληρώνουν το τίμημα της μακράς σύμπλευσής τους με τους συντηρητικούς. Αναγνώρισε όμως ότι και εντός συντηρητικών κύκλων έχει ξεκινήσει συζήτηση για την ανάγκη να περάσει η Ευρώπη στην ανάπτυξη. Μάλιστα, στο σημείο αυτό απένειμε τα εύσημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλoντ Γιούνκερ για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα. 

“Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της γερμανικής μη επιλογής, που δεν θέλει και τα δύο πόδια στην Ευρώπη”, είπε εξάλλου.

Στα ερωτήματα για το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο αρμόδιος υπουργός εν πρώτοις εξέφρασε την ευχή, “σύντομα ελπίζω” να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ως προς την ουσία υποστήριξε ότι “μπήκε ένα προσωρινό φρένο -και είναι κρίμα”.

Σε κάθε περίπτωση, για την ενδιάμεση περίοδο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα εκπέμπουν με πανελλαδική άδεια, θα πληρώσουν κάποιο τίμημα, όπως διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας -το είχε πει και στη σαββατιάτικη έκδοση της “Εφημερίδας των Συντακτών”- ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες καναλιών ζήτησαν να μην καταβληθεί τίμημα για την ενδιάμεση περίοδο. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αντιλαμβάνεται το νομικό σκεπτικό της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που δεν επιτρέπει στους υπερθεματιστές που δεν είχαν ως τώρα κανάλι, να μην μπορούν να εκπέμψουν.

Παρά ταύτα, έγιναν, συμπλήρωσε, πολλά βήματα ως προς τη συνειδητοποίηση του πολιτικού συστήματος και του ελληνικού λαού: τώρα όλοι παραδέχονται ότι η τηλεόραση είναι ο μεγάλος ασθενής. Παραλλήλως, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε πως τώρα η κατάσταση είναι στον “αέρα”, γιατί δεν ανανεώθηκε η σκανδαλώδης, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση παράτασης των τηλεοπτικών αδειών και ταυτόχρονα το ΕΣΡ έβαλε το φρένο της κανονικής αδειοδότησης μετά από τρεις δεκαετίες σχεδόν.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση επιδιώκει να μπει λουκέτο σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Νίκος Παππάς απάντησε ότι “κανείς δεν ανάγκασε τις ιδιοκτησίες του ΔΟΛ και του Mega να μην πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους επί ένα 6μηνο”. Ενώ, ερωτηθείς ειδικότερα, τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι προσωπικό το θέμα, αλλά οι πρακτικές των δανείων με ‘αέρα’ είναι αυτές που ενοχλούν”. Παρέπεμψε εξάλλου στην ολοκλήρωση της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής και το πόρισμά της, δεδομένου ότι στις συνεδριάσεις της “ακούσαμε σημεία και τέρατα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο