Αθλητισμός

Ο «Special… zero» και ο «Κόουτς… τύχη»!

Ο Βασίλης Βέργης γράφει για τον Πάουλο Μπέντο που σώθηκε από την Ακρόπολη με… «γερμανικό πορτοφόλι» και τον Ζοσέ Μοράις που οδήγησε την ΑΕΚ στο -13 με ρεσιτάλ λαθών.

​Όταν απολύθηκε από την ΑΕΚ ο Τιμούρ Κετσπάγια η ομάδα του είχε 10 βαθμούς, δύο λιγότερους από τον Ολυμπιακό του Πάουλο Μπέντο, έχοντας ήδη «φάει» μία ξεγυριστή «τριάρα» στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η απόλυση του Κετσπάγια συνέβη στις 18 Οκτωβρίου 2016, μετά το διπλό της ΑΕΚ στη Λάρισα. Την ίδια αγωνιστική (7η) δύο ημέρες πριν από το παιχνίδι της Ενωσης με την ΑΕΛ, ήταν η τελευταία φορά που ο Μάρκο Μάριν είχε παίξει σε παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, στο 0-2 κόντρα στον Πανιώνιο.

Από τότε πέρασαν 2,5 μήνες οι οποίοι έφεραν τα… πάνω πιο πάνω για τον Ολυμπιακό, τα κάτω έως τα… Τάρταρα για την ΑΕΚ!Με τον Ζοσέ Μοράις στον πάγκο της η ΑΕΚ, από το -2 βρίσκεται πλέον στο -13! Έχει χάσει τα αβγά και τα καλάθια. Ο πρώην βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο που ήρθε στην Ενωση για να «διδάξει επιτέλους τακτική», καθώς αυτό «δεν υπήρχε» με τον Κετσπάγια, βλέπει με αυτόν την ομάδα του να πέφτει από τη μία γκέλα στην άλλη. Όπως έκλεισε τον περασμένο χρόνο (με ισοπαλία στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον ΠΑΣ) έτσι μπήκε και στον καινούργιο (με ισοπαλία κόντρα στον Παναιτωλικό). Και μάλιστα τούτη τη φορά, χρεώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο ο προπονητής με τις επιλογές του. Ο Ζοσέ Μοράις, ο πρώην βοηθός του “Special one”, εξελίσσεται σε «Special… zero» στην ΑΕΚ!

Από την άλλη πλευρά στον φετινό Ολυμπιακό υπάρχει διαρκής ακροβασία με την καταστροφή. Ο Πάουλο Μπέντο όμως, για την ώρα, βλέπει τα ρίσκα του να βγαίνουν και εξελίσσεται σε «Κόουτς… τύχη» αν σκεφτεί κανείς πόσα γκολ γλιτώνει σε ΚΑΘΕ παιχνίδι αυτή η ΑΣΤΕΙΑ άμυνα που εκείνος έχει επιλέξει, κυρίως πόσες φορές «υποχρεούται» ο ποιοτικός επιθετικός Ολυμπιακός του Φορτούνη να νικάει (και) τον αμυντικό «εαυτό του»: Μπρούνο Βιάνα, Μποτία, Ντα Κόστα κ.λ.π.

Στο ματς με τον Αστέρα ο Πορτογάλος έπεσε ξανά από την Ακρόπολη (στο πρώτο ημίχρονο) αλλά όχι μόνο σώθηκε μα βρήκε ξανά και πορτοφόλι, στο 93’. Και μάλιστα στα πόδια ενός «ξεχασμένου» Γερμανού. Για τον μέχρι πρόσφατα «αδιάφορο» Μάριν δεν έφταιγε ο Μπέντο όταν τον άφηνε εκτός αποστολής. Ο Γερμανός βελτιώθηκε στις προπονήσεις, ο Πορτογάλος του έδωσε την ευκαιρία να μπει στην αποστολή, στο 79ο λεπτό τον έριξε στον αγώνα και ο Μάριν έγινε… Αγιος Μάρκο για τον Ολυμπιακό. Ειδικά στη φάση του γκολ είχε την καθαρή σκέψη να κάνει όλη την κίνηση από τα δεξιά, να βγάλει υπέροχη μπαλιά στον Ντε λα Μπέγια, να ακολουθήσει και να πάρει αυτός τη φάση μετά την απόκρουση του γκολκίπερ για να λυτρώσει την ομάδα του. Αν δεν είχε έρθει αυτό το γκολ, και η 4η φετινή ανατροπή, η γκρίνια στον Ολυμπιακό θα ήταν μεγαλύτερη από τις αποδοκιμασίες του πρώτου ημιχρόνου (όταν οι «ερυθρόλευκοι» δεν βλέπονταν και η άμυνά τους έκανε τη μία γκάφα πίσω από την άλλη όμως ο Αστέρας που πίεζε ψηλά δεν μπόρεσε να βάλει και δεύτερο γκολ) και φυσικά ο Μπέντο θα «άκουγε» τα περισσότερα.

Η νίκη και η διεύρυνση της διαφοράς από την ΑΕΚ, θα κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα και θα λειτουργήσει πολύ θετικά ενόψει του κρας τεστ στην Ξάνθη. Όλοι όμως βλέπουν ότι ο Ολυμπιακός με αυτή την άμυνα είναι «καταδικασμένος» να παίζει διαρκώς με τη φωτιά. Και την πρώτη φορά που θα βρεθεί απέναντι σε ομάδα η οποία θα έχει το… μίνιμουμ της ευστοχίας θα «καεί». Οσο για τον Πάουλο Μπέντο, εκτός από ρίσκα και τύχη οφείλει να πάρει και κάποιον κεντρικό αμυντικό της προκοπής. Ειλικρινά βλέποντας τον Μπρούνο Βιάνα απορείς τι περιμένει σε κάθε παιχνίδι από αυτό το παιδί…

Στον Μπέντο φυσικά αναγνωρίζεται η επιμονή στους πιτσιρικάδες, σε παιδιά όπως ο Γιώργος Μανθάτης που δικαιώνουν την επένδυση στις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα αυτές του Ολυμπιακού. Και αποτελούν την κληρονομιά που θα αφήσει στο κλαμπ όταν αποχωρήσει ο Πορτογάλος.

Στην απέναντι όχθη ο συμπατριώτης του τεχνικός της ΑΕΚ, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Όχι μόνο επειδή με αυτόν στον πάγκο η διαφορά έχει εκτοξευθεί σε… άλλα ύψη αλλά γιατί η ΑΕΚ δεν μπορεί να βρει μια σταθερά. Στο ματς με τον «κουτσουρεμένο» (λόγω απουσιών και… ιώσεων) Παναιτωλικό, έβαλε στην 11αδα τον ανέτοιμο Αϊντάρεβιτς αφήνοντας εκτός τον Γαλανόπουλο, «βασάνισε» τον Μάνταλο (και εν συνεχεία τον Μπακασέτα) στα άκρα σε ένα απόλυτα δυσλειτουργικό δημιουργικά 4-3-3, έβγαλε τον Πέκχαρτ για να βάλει… ψευτοφόρ τον Βάργκας, θυμήθηκε στο 85’ τον Χριστοδουλόπουλο και την αλλαγή του συστήματος στο… Μανταλικό 4-2-3-1 και τελικά είδε τον φοβερό Δημήτρη Κυριακίδη να τον «τιμωρεί» και να δικαιώνει τον μαχητή Παναιτωλικό του Γιάννη Μαντζουράκη.

Υποπτεύομαι πως μπορεί να μην αργεί διόλου η ώρα που θα ανοίξει «θέμα Μοράις» στην ΑΕΚ. Γιατί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όντως, «αυτή δεν είναι ΑΕΚ» όπως λένε και οι οπαδοί της.

ΥΓ: Αν η φάση που ορθά ο διαιτητής έδωσε πέναλτι, δεν είχε πρωταγωνιστές τον Μάσα με τον Λεάλι μα γινόταν στην απέναντι εστία, π.χ. με τον Φορτούνη και τον Ντοναμούρα, θα υπήρχε έστω και ένας (οπαδός του Ολυμπιακού ή) αρθρογράφος που θα αμφισβητούσε ότι ήταν παράβαση; Ούτε ένας λέω και είμαι κατηγορηματικός…

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο