Αθλητισμός

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 0-1

Ο ΠΑΟΚ ήταν ξανά δημιουργικός, μα... εκνευριστικά χασογκόλης. Ο Δημήτρης Πέλκας φόρεσε φόρεσε... αγιοβασιλιάτικη στολη και με καρφωτή κεφαλιά στο 84' έδωσε δώρο στον Δικέφαλο το πολύτιμο τρίποντο επί του Λεβαδειακού (1-0) που σε όλο το ματς έπαιζε μόνο άμυνα...

Για να έρθει το διπλό στην Λιβαδειά για τον ΠΑΟΚ χρειαζόταν μία… συνωμοσία Αγίων. Λίγος Άγιος Βασίλης με λίγη βοήθεια από τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης τον Άγιο Δημήτριο! Τα πάντα έδειχναν ακόμα ένα στείρο 0-0 για τον Δικέφαλο του Βορρά, που για μία ακόμα φορά έκανε τα πάντα σωστά, μέχρι να έρθει η ώρα της τελικής προσπάθειας.

Για να σπάσει η γκαντεμιά χρειαζόταν κάτι ιδιαίτερο. Κάτι μη συνηθισμένο. Ο Δημήτρης Πέλκας ντύθηκε… Άγιος Βασίλης, αφού ήρθε από τον πάγκο και με κεφαλιά (!) έξι λεπτά πριν από το τέλος πέτυχε το πρώτο του φετινό γκολ στην Super League, που έδωσε στην ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς την (απόλυτα δίκαιη) 5η σερί νίκη σε όλες τις διοργανώσεις και μάλιστα με μηδέν παθητικό!

Ποδαρικό με… φλυαρία

Το 2017 μπήκε για τον ΠΑΟΚ μουδιασμένα. Παγωμένα. Λες και η διακοπή για τις γιορτές να έβγαλε τους παίκτες του από τον ρυθμό τους, να τους αποσυντόνισε, να τους χάλασε. Ο απενοχοποιημένος Λεβαδειακός από το πρώτο λεπτό έπαιξε πίσω από την μπάλα κι αυτό δημιούργησε ένα μονότονο σκηνικό.

Ο ΠΑΟΚ είχε απόλυτη κυριαρχία κατοχής (71-29% κατοχή στο πρώτο μέρος), αλλά κάκιστες επιλογές στα τελευταία 20 μέτρα, ανύπαρκτη τελική πάσα και μηδαμινή παρουσία εντός περιοχής. Οι Βοιωτοί γέμισαν τον άξονα και την περιοχή τους και έβγαλαν το πρώτο μέρος αβρόχοις ποσί, χωρίς να τρομάξουν και πολύ. Για την ακρίβεια, ο Λεβαδειακός μπορεί να έκλεισε το πρώτο μέρος μόνο με τρεις τελικές, όμως όλες ήταν κανονικές φάσεις.

Στο 12ο λεπτό ένα ψηλοκρεμαστό σουτ του Γιακουμάκη από την γωνία της περιοχής, υποχρέωσε τον Γλύκο σε εντυπωσιακή εκτίναξη, μία κεφαλιά του Μεντί μετά από στημένη φάση πέρασε μόλις έξω, ενώ στο τέλος του ημιχρόνου (44’), ο Γλύκος είπε πάλι όχι σε υπέροχο ψηλοκρεμαστό του Μάντζιο, ο οποίος νωρίτερα είχε πετάξει κάτω με φάουλ που δεν υποδείχθηκε τον Βαρέλα.

Φάσεις με το σταγονόμετροΤι είχε να αντιπαρατάξει ο ΠΑΟΚ του 71% κατοχής και των 10 τελικών; Λίγα πράγματα. Κυρίως φλυαρία. Ο Μπίσεσβαρ είχε όρεξη και προσπάθησε να οργανώσει από χαμηλά φάσεις, όμως οι παίκτες του Ίβιτς δεν κατάφεραν να βγάλουν καθαρές φάσεις σε ροή παιχνιδιού.

Αρκετή πίεση, αρκετά γεμίσματα, αλλά λίγη ουσία. Στο 10ο λεπτό, η βοηθός Κουρομπίλια υπέδειξε λανθασμένα οφσάιντ τον Μυστακίδη πριν αυτός βγάλει επικίνδυνη σέντρα, ενώ στο επόμενο δεκάλεπτο τρία καλά σουτ υπό εξαιρετικές εκτός περιοχής από Μυστακίδη (13’, 20’), Μπίσεσβαρ (15’) έφυγαν λίγο πιο ψηλά από όσο έπρεπε.

Αφού ο διαιτητής Τζήλος έκοψε τετ-α-τετ του Μυστακίδη με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ στον Μουλόπουλο (37’), ο ΠΑΟΚ κατέφυγε στα στημένα που ήταν το αποκούμπι του.

Ωστόσο, σε δύο περιπτώσεις ο Βαρέλα (31’) και ο Μυστακίδης (32’) σημάδεψαν τους αμυντικούς του Λεβαδειακού και τον Ναμάσκο, ενώ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Λέο Μάτος από το ύψος του πέναλτι είδε την προβολή του να σταματά πάνω στα σώματα, στις πιο καθαρές φάσεις του ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος.

Μυστακίδης σε ρόλο ΡοντρίγκεςΟ Λεβαδειακός δεν είχε κανένα λόγο να αλλάξει μία πετυχημένη συνταγή. Αυτός που έπρεπε να αλλάξει κάτι ήταν ο ΠΑΟΚ, που αποφάσισε να ντύσει τον Γιάννη Μυστακίδη σε ρόλο Γκάρι Ροντρίγκες. Όχι με απόλυτη επιτυχία. Ο Μυστακίδης σε ρόλο αριστερού εξτρέμ ήταν μέσα σε ότι επικίνδυνο έφτιαξε ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της επανάληψης, όμως κάθε του προσπάθεια ήταν ημιτελής με το κακό του πόδι, το αριστερό.

Δύο δικές του σέντρες (55’, 58’) υποχρέωσαν τον Ναμάσκο σε ασταθείς αποκρούσεις, όμως ουδείς βρέθηκε για το ριμπάουντ σε κενή εστία. Η είσοδος του Κουλούρη αντί του απογοητευτικού Αθανασιάδη έδωσε οντότητα ξανά στην επίθεση του ΠΑΟΚ, ο οποίος άρχισε να πιέζει όπως γίνεται στο πόλο σε φάσεις με παίκτη παραπάνω.

Ο Κουλούρης έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, όταν τελείωσε κάκιστα (62’) από την μικρή περιοχή μετά από σέντρα του Μπίσεσβαρ, ενώ ήταν πρωταγωνιστής και στην μεγαλύτερη ευκαιρία της βραδιάς.

Ένα δικό του φαλτσαριστό σουτ από τα 25 μέτρα ανάγκασε τον Ναμάσκο σε ασταθή απόκρουση, όμως ο Τζάλμα Κάμπος που πήρε το ριμπάουντ κατάφερε σε κενή εστία να σημαδέψει τον πεσμένο Μολδαβό τερματοφύλακα του Λεβαδειακού (68’) σε μία ευκαιρία που πραγματικά δεν χάνεται!

Γύρω – γύρω όλοιΗ είσοδος του Πέλκα σήμανε την ολοκληρωτική πολιορκία της εστίας των Βοιωτών. Μία κεφαλιά του Βαρέλα (69’) έφυγε παράλληλα προς την εστία, ενώ το φαλτσαριστό σουτ του Μπίσεσβαρ, άφησε άγαλμα τον Ναμάσκο, μα «ξύρισε» το δοκάρι του. Οι φάσεις δεν είχαν σταματημό. Το μόνο που δεν είχε ο ΠΑΟΚ στις 20 πρώτες τελικές του (εκτός από γκολ) ήταν δοκάρι, το οποίο ήρθε στο 80ό λεπτό από συρτό σουτ του αμαρκάριστου Λέο Μάτος από το ύψος του πέναλτι!

Κάπου εκεί, ο ΠΑΟΚ τράβηξε άσο από το 20! Στην 21η του τελική προσπάθεια στο παιχνίδι, ο Λέο Μάτος “γέμισε” από δεξιά και ο Δημήτρης Πέλκας σε ένα από τα σπάνια γκολ της καριέρας του με το κεφάλι πήρε μέσα τα χέρια του Ναμάσκο για το 0-1 (84′) που ξεκλείδωσε την άμυνα των γηπεδούχων, που γλίτωσαν κι από δεύτερο γκολ όταν το φαλτσαριστό σουτ του Μπίσεσβαρ (86′) έφυγε ξανά ξυστά άουτ.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Ράντκο Ντόστανιτς): Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Ουόν, Τριποτσέρης, Μιλιάζες, Κουλιμπαλί, Μεντί, Καραμπουέ, Καραχάλιος (69’ Μάγκας), Γιακουμάκης (88’ Καψάσκης), Μάντζιος.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Λέοβατς, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, Τσίμιροτ (90’ Μαλεζάς), Μυστακίδης (70’ Πέλκας), Κάμπος, Αθανασιάδης (60’ Κουλούρης).

Ο χειρότερος του αγώναΓια ένα ακόμα παιχνίδι ο Στέφανος Αθανασιάδης έμεινε μακριά από το πρώτο του γκολ στην Super League. Το χειρότερο όμως ήταν πως η άμυνα του Λεβαδειακού δεν τον ένιωσε. Η είσοδος του Κουλούρη έδωσε οντότητα στην γραμμή κρούσης του ΠΑΟΚ κι έκανε ακόμα πιο αισθητή την κακή απόδοση του Κλάους.

Αυτοί που έκριναν τον αγώναΘέλει και ρώτημα; Όταν ένα γκολ κρίνεται με γκολ στο τέλος, τότε ο σκόρερ παίρνει τον τίτλο του πιο καθοριστικού παίκτη του ματς. Ο Δημήτρης Πέλκας τράβηξε μπλακ-τζακ, αφού στην 21η τελική του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι πέτυχε με κεφαλιά (!) το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, δίνοντας στην ομάδα του αυτό που του λείπει. Γκολ από τις πίσω ζώνες και μέσους που να πατάνε περιοχή και να σκοράρουν.

Το ταμείο του αγώναΟ ΠΑΟΚ σπατάλησε για ακόμα ένα παιχνίδι 20 τελικές προσπάθειες μέχρι να βρει το λυτρωτικό γκολ έξι λεπτά πριν από το τέλος. Κλασικές παθογένειες, που δεν του επιτρέπουν να καθαρίζει εύκολα παιχνίδια στα οποία είναι πολύ καλύτερος από τον αντίπαλο του. Το γκολ του Πέλκα δίνει στον ΠΑΟΚ την πέμπτη σερί νίκη σε όλες τις διοργανώσεις και τον ανεβάζει ξανά στην πρώτη πεντάδα μετά από καιρό.

Ο… έλεγχος του διαιτητήΈχασε φάσεις ο Τζήλος με αποκορύφωμα την φάση του 31ου λεπτού, όταν κόβει με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ τον Μυστακίδη που έβγαινε τετ-α-τετ με τον Ναμάσκο. Επίσης δεν καταλογίζει επιθετικό φάουλ στον Μάντζιο σε μία φάση που κάνει καθαρή ευκαιρία μετά από επιθετικό φάουλ στον Βαρέλα, ενώ στην επανάληψη χαρίζει μία καθαρή κάρτα στον Μυστακίδη για αγκωνιά.

Η βοηθός Κουρομπίλια ελέγχεται για δύο κακές αποφάσεις σε οφσάιντ, μία που κακώς έδωσε στον Μυστακίδη στο 10ο λεπτο κι άλλη μία στον Μάντζιο στην αρχή της επανάληψης, όταν ο επιθετικός του Λεβαδειακού έφυγε από ελεγχόμενη θέση.

πηγή:  sdna.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο