Αρχίζει για το ελληνικό ποδόσφαιρο μια περίοδος “τρέλας”. Ενας μήνας στη διάρκεια του οποίου οι περισσότερες από τις ομάδες της Super League θα αναγκαστούν να δώσουν οχτώ αγώνες. Για να το πούμε πιο “μαθηματικά”, στην ουσία οι ομάδες κάθε τρεις ημέρες θα έχουν αγώνα. Θα παίζουν, την επόμενη αποθεραπεία, τη μεθεπόμενη αποστολή, ξενοδοχείο και πάει λέγοντας…
Του Θοδωρή Τσούτσου
Οχτώ αγώνες σε έναν μήνα, δεν είναι κάτι κανονικό. Ειδικά όταν αυτό γίνεται αμέσως μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων, όταν οι ομάδες έτσι κι αλλιώς επιστρέφουν επηρεασμένες. Τον Ιανουάριο η Ρεάλ θα δώσει έξι αγώνες. Η Τσέλσι πέντε. Η Γιουβέντους επίσης πέντε. Ακόμη και αν μιλούσαμε για μήνα ευρωπαϊκών αγώνων, δεν θα έφταναν τους οχτώ αγώνες. Τον Φεβρουάριο για παράδειγμα, που η Ρεάλ θα αντιμετωπίσει και τη Νάπολι για τους “16” του Champions League, πάλι έξι ματς θα δώσει. Οι ελληνικές ομάδες πάλι, μέσα σε “σκάρτο” έναν μήνα, θα δώσουν οχτώ!
Αλλες θα παίξουν συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια. Αλλες συνεχόμενα εντός. Αλλες θα είναι με μια βαλίτσα στο χέρι. Αλλες θα έχουν μαζεμένα ντέρμπι. Αλλες θα πιστέψουν ότι ξαφνικά ο Αϊ Βασίλης τις έκανε υπερομάδες. Ολα αυτά, βέβαια, δεν μπορεί να είναι φυσιολογικά. Και ούτε μπορούν να βγάλουν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Οποιο κι αν είναι αυτό…
Ολο αυτό είναι εντελώς “τρελό”. Για την ακρίβεια είναι πάνω από τις δυνάμεις των ποδοσφαιριστών σε αγωνιστικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Είναι και πάνω από την κατάρτιση, επιστημονική ή μη, προπονητών, γυμναστών και του υπόλοιπου τεχνικού τιμ. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο ζήτημα το πώς και αν θα μπορέσουν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.
Το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, είναι γνωστό με τις αναβολές, αναστολές, τα λάθη σε προγραμματισμό, αλλά κυρίως με αποφάσεις που οδηγούν σε φαύλο κύκλο και όχι σε κάποιο αποτέλεσμα που τελικά να έχει ουσία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να πεις δηλαδή ότι τουλάχιστον φέτος κάτι πραγματικά έχει αλλάξει, οπότε χαλάλι η ταλαιπωρία.
Με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα, εξακολουθεί να είναι άδικο. Μπορεί όχι το αποτέλεσμα όλης της χρονιάς, αλλά σίγουρα πολλών από τους αγώνες που θα δούμε σε αυτόν τον μήνα και πιθανότατα στη συνέχεια. Διότι θα πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που από το ξεκίνημά του μέχρι και τώρα που είμαστε σχεδόν στα μέσα του, διεξάγεται σε μη φυσιολογικές συνθήκες. Για να μην πούμε σε παράλογες…
Άδικο, λοιπόν, το αποτέλεσμα. Μπορεί όχι με τον τρόπο των προηγούμενων ετών, αλλά πάντως άδικο. Διότι δεν θα κρίνεται κυρίως με ποδοσφαιρικό τρόπο, αλλά από άλλες παραμέτρους. Τα κουράγια, την τύχη, το πού παίζεις μετά από τρεις ημέρες και πού έπαιζες πριν από τρεις ημέρες. Θα πρόκειται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά για αποτελέσματα στιγμής και όχι ποδοσφαιρικής αξίας.
Και βέβαια, θα είναι αποτέλεσμα ελληνικής ποδοσφαιρικής λογικής και όχι της κοινής λογικής που επικρατεί σε όλο τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο.
πηγη: sport-fm.gr