Κόσμος

RTRS: Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θέλουν να χωρίσουν τη Συρία σε ζώνες επιρροής

Οι εξουσίες του Άσαντ θα περικοπούν με βάση μια συμφωνία των τριών χωρών.

Σε ζώνες ανεπίσημης περιφερειακής επιρροής θέλουν να μοιράσουν τη Συρία, η Ρωσία η Τουρκία και το Ιράν.

Παράλληλα, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα παραμείνει πρόεδρος για μερικά χρόνια, τουλάχιστον βάσει του περιγράμματος της συμφωνίας, των τριών χωρών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει περιφερειακή αυτονομία μέσα σε μια ομοσπονδιακή δομή που θα ελέγχεται από τους Αλεβίτες του Άσαντ, είναι σε πρώιμο στάδιο, υπόκειται σε αλλαγές και θα απαιτήσει να πειστούν ο Άσαντ και οι αντάρτες και, εντέλει, των χωρών του Κόλπου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Ρωσία. 

“Έχει σημειωθεί μια κίνηση προς έναν συμβιβασμό”, δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, ενός ινστιτούτου μελετών το οποίο πρόσκειται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 “Μια τελική συμφωνία θα είναι σκληρή, όμως οι θέσεις έχουν μεταβληθεί.”

Οι εξουσίες του Άσαντ θα περικοπούν με βάση μια συμφωνία των τριών χωρών. Η Ρωσία και η Τουρκία θα του επιτρέψουν να μείνει ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές οπότε και θα παραιτηθεί υπέρ ενός λιγότερο πολωτικού αλεβίτη υποψηφίου.

Το Ιράν θα πρέπει επίσης να πεισθεί, κατά τις πηγές του Ρόιτερς. Όμως έτσι κι αλλιώς ο Άσαντ θα αποχωρήσει στο τέλος, κατά τρόπο που θα διασώζει την υπόληψή του, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.

“Ορισμένα ονόματα στην ηγεσία έχουν αναφερθεί (ως πιθανοί διάδοχοι)”, είπε ο Κορτούνοφ, αρνούμενος να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

 Κανείς δεν πιστεύει ότι μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, κάτι που δεν έχει καταφέρει η διεθνής κοινότητα εδώ και χρόνια, θα είναι εύκολη, γρήγορη ή ότι η εφαρμογή της έχει βέβαιη την επιτυχία. Αυτό που είναι σαφές είναι πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να επιτύχει μια διευθέτηση, αρχικά με την Τουρκία και το Ιράν.

Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το αφήγημά του για μια Ρωσία που ανακτά τα σκήπτρα της παγκόσμιας δύναμης κι αποτελεί σοβαρό παίκτη στη Μέση Ανατολή.

Θα “είναι ένα πολύ μεγάλο βραβείο για αυτούς αν μπορούν να δείξουν ότι βρίσκονται εκεί έξω, στην πρώτη γραμμή, (ότι) αλλάζουν τον κόσμο”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο σερ Τόνι Μπρέντον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα. “Είχαμε όλοι συνηθίσει να βλέπουμε τις ΗΠΑ να το κάνουν αυτό και είχαμε ξεχάσει μάλλον ότι η Ρωσία έπαιζε κάποτε στο ίδιο επίπεδο”.