Κόσμος

Aργεντινή: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών

O υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Αλφόνσο Πρατ-Γκέι οδηγείται στην έξοδο, εν μέσω ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων και ενώ αυξάνεται η απογοήτευση για την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ζήτησε τη Δευτέρα την παραίτηση του κ. Πρατ-Γκέι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Μάρκος Πένια, η παραίτηση οφείλεται σε «διαφορές» για την οικονομική πολιτική που υπονόμευαν την «συνοχή» της οικονομικής ομάδας της κυβέρνησης.

Νέος υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Λουίς Καπούτο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Πρατ-Γκέι έχει δεχθεί έντονη κριτική γιατί η οικονομία δεν έχει ανακάμψει όσο γρήγορα αναμενόταν.

Ωστόσο, ο κ. Πένα επισήμανε πως η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών δεν σηματοδοτεί και μια αλλαγή στην ευρύτερη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε 3,8% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Το 2016 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2%, αλλά για το 2017 προβλέπεται ανάπτυξη 3%.

Η παραίτηση έρχεται μετά από μια σκληρή μάχη στο Κογκρέσο για την έγκριση φορολογικών μεταρρυθμίσεων που είχε σχεδιάσει το υπουργείου Οικονομικών. Οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν την περασμένη εβδομάδα, έχοντας προηγουμένως τροποποιηθεί, αλλά η σκληρή αντιπαράθεση στο Κογκρέσο.