Πολιτική

Βούτυρο στο ψωμί του Σόιμπλε ο “μποναμάς” σε συνταξιούχους και νησιώτες

Το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν και πάλι οι συνταξιούχοι και μάλιστα με την υπογραφή της Αριστεράς για "κόφτη". Οι δανειστές ζητούν τώρα ισοδύναμα μέτρα και για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Σε... αχαρτογράφητα νερά η διαπραγμάτευση και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Της Βούλας Μαλαίνου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χτυπάει το “ντέφι” και η Αθήνα χορεύει στους δικούς του ρυθμούς. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να παίζει το “χαρτί” της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με απώτερο σκοπό να μην υπάρξει οριστική απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Αυτό, την ώρα δε που ο ίδιος επαναφέρει που και που σενάρια Grexit. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα δίνει όλα, προκειμένου να κλείσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να έχει ένα γερό άλλοθι για την την περίπτωση των πρόωρων εκλογών, ενδεχόμενο, το οποίο δεν φεύγει από το τραπέζι.

Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα ολοένα και εντείνεται. Ως προς το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η οποία συνεχίζεται εξ’ αποστάσεως, δεν υπάρχει καμία αξιόλογη πρόοδος. Οι διαβουλεύσεις Αθήνας-δανειστών “πάγωσαν” στο “πάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και στα επακόλουθα… με τις επιστολές Τσακαλώτου και θεσμών.

Οι αργοί αυτοί ρυθμοί είναι το βούτυρο στο ψωμί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε και νέα αφαίμαξη των συνταξιούχων, με την Αριστερά να βάζει την υπογραφή της σε ενεργοποίηση του “κόφτη” στις συντάξεις, εάν και εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, από το σήριαλ με τον “μποναμά” μόνος κερδισμένος βγαίνει ο Σόιμπλε, ο οποίος “μπλόκαρε” τις διαβουλεύσεις, επικαλούμενος αντίποινα για την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να δώσει ένα έκτακτο εφάπαξ 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους, δίχως πρώτα να έχει ενημερώσει τους θεσμούς. 

Τώρα, οι νέες ορέξεις του Σόιμπλε έχουν να κάνουν με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία θα ισχύσει για έναν χρόνο και όχι για όσο διαρκέσει η προσφυγική κρίση, όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός. Αν και στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς υπάρχει γραπτή δέσμευση ότι το “πάγωμα” της αύξησης έχει εξίσου έκτακτο χαρακτήρα, όπως ακριβώς και το εφάπαξ των συνταξιούχων, εντούτοις ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέτει τώρα επί τάπητος ζήτημα λήψης ισοδύναμων μέτρων έως και 150 εκατ. ευρώ.

Με λίγα λόγια δηλαδή, η Αθήνα πληρώνει πολύ ακριβά τις παροχές. Μπορεί ο πρωθυπουργός να τις “μοίρασε” είτε πάνω σε πανικό είτε ως προεκλογικό “δώρο”-σίγουρα πάντως στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής και όχι της βαθιάς πολιτικής ηθικής, όπως διατείνεται-ωστόσο πρακτικά η κυβέρνηση “κόβει” όσα δίνει στους συνταξιούχους, ως έκτακτο βοήθημα τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, ενώ και για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα ακρητικά νησιά αργά ή γρήγορα θα κληθεί να βάλει υπογραφή και σε νέο “κόφτη”.

Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζουν άλλη εικόνα στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Έχουν χαθεί στη μετάφραση, βρίσκονται σε πανικό και φαίνεται πως δεν έχουν κανένα plan B, ως απάντηση στην ολοένα και πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, που προωθεί η Γερμανία. Χαρακτηριστική είναι η στροφή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ενώ είχε επιτεθεί προσωπικά εναντίον του κ. Σόιμπλε, μετά από λίγα 24ωρα ο ίδιος υπέγραψε για τον “κόφτη” στις συντάξεις, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του Βερολίνου.

Φαίνεται, λοιπόν, πως το μανιφέστο Τσίπρα και Τσακαλώτου κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έγινε για εσωτερική κατανάλωση, έτσι ώστε η Αριστερά να περάσει στο εσωτερικό τη “γραμμή” της σκληρής διαπραγμάτευσης, ανεμίζοντας “κόκκινα πανιά”.

Η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές θυμίζει το “τρενάκι του τρόμου”. Σύσσωμη η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία στην εξουσία. Ωστόσο, οι εξελίξεις και οι “ζυμώσεις”, που λαμβάνουν χώρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ποικίλα μέτωπα και προβλήματα. 

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είπε “ναι” και σε νέο “μαχαίρι” στις συντάξεις, θα κληθεί αφενός να βρει τον τρόπο, με τον οποία θα απεγκλωβιστεί από τα παιχνίδια του Σόιμπλε και αφετέρου να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή για τους χειρισμούς της στον έκτο και σκληρότερο χρόνο λιτότητας, που διανύει η Ελλάδα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο