Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον πλανήτη και την καθημερινότητα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι ακόμα είμαστε στην αρχή. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που έρχονται είναι όχι μόνο θεαματικές αλλά απειλούν να κάνουν την καθημερινότητα μας να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Κορυφαίοι επιστήμονες για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι η επόμενη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση θα έρθει όχι στην πληροφορική και στην επικοινωνία, αλλά στις κατασκευές. Σήμερα, η 3-D εκτύπωση, η οποία χρησιμοποιεί ψηφιακά δεδομένα για να κατασκευάσει με ταχύτητα φυσικά αντικείμενα, είναι πιο προσιτή από ποτέ.
Την ώρα όμως που ο κόσμος έχει αρχίσει να κατανοεί τις δυνατότητες της τρισδιάστατης επανάστασης (3-D printing), οι ερευνητές προτείνουν μια αναβάθμιση. Το έργο τους δείχνει ότι η αληθινή υπόσχεση της ψηφιακής κατασκευής βρίσκεται με μια τέταρτη διάσταση – στην εκτύπωση αντικειμένων που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Εκεί που τα τρισδιάστατα αντικείμενα είναι στατικά και απαιτούν ανθρώπινο έλεγχο, τα 4-D (τετραδιάστατα) αντικείμενα μπορούν να αντιδρούν με το περιβάλλον τους αυτόνομα, συναρμολογώντας, επισκευάζοντας ή μετατρέποντας τους εαυτούς τους. Η πρόοδος σε αυτήν την περιοχή θα βασίζεται λιγότερο στην τεχνολογία εκτύπωσης από όσο στα ίδια τα υλικά.
Οι πιθανές εφαρμογές, φυσικά, είναι ατελείωτες. Και θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές στις μεγάλες κλίμακες. Εξετάστε τα υπόγεια συστήματα σωλήνων, από καιρό προβληματικά λόγω της δεδομένης χωρητικότητάς τους και της δαπανηρής συντήρησής τους. Με τα προγραμματιζόμενα υλικά, μεμονωμένοι σωλήνες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, διαστελλόμενοι ή συστελλόμενοι για να ρυθμίσουν τη χωρητικότητα και τη ροή τους. Θα μπορούσαν ακόμα και να αυτοεπισκευάζονται όταν παθαίνουν ζημιές ή να αποσυντίθενται όταν σταματούν να χρησιμοποιούνται.
Σίγουρα, η 4-D εκτύπωση δεν θα είναι χωρίς κινδύνους ή μειονεκτήματα. Πολλές από τις ίδιες ανησυχίες που περιβάλλουν ήδη την 3-D εκτύπωση αφορούν και αυτήν.
Η δυνατότητα της παράνομης εκμετάλλευσης θα παραμείνει. Οι παραγωγοί θα έχουν ακόμα περισσότερους τρόπους για να προσαρμόσουν τα προϊόντα, κονταίνοντας περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού και θέτοντας σε κίνδυνο ειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Τα ζητήματα ευθύνης θα γίνουν πιο περίπλοκα, καθώς εκείνοι που εκτυπώνουν και οι προμηθευτές θα μάχονται για το ποιος θα πρέπει να φέρει την ευθύνη για ένα προϊόν, εάν κάτι πάει στραβά. Το ίδιο, επίσης, θα γίνεται στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πηγή: premium.paratiritis.gr