Το 2005, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε κερδίσει Όσκαρ για τον ρόλο του ως πράκτορας της CIA στην ταινία «Syriana», σε ένα μη κατονομαζόμενο κράτος του Περσικού.
Έντεκα χρόνια μετά, ο 55χρονος Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος επιστρέφει στη σκληρά δοκιμαζόμενη περιοχή, για να ετοιμάσει μια ταινία για τα «Λευκά Κράνη», το Σώμα Πολιτικής Προστασίας στη Συρία, το οποίο απαρτίζεται από περίπου 3.000 εθελοντές, που λειτουργούν ως διασώστες ζωών στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.
Στα «Λευκά Κράνη», πιστώνεται η διάσωση της ζωής 60.000 ανθρώπων, από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, πριν από έξι χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κλούνεϊ, ο οποίος, πέρυσι, είχε αναφέρει στο BBC ότι θέλει να προσπαθήσει να κάνει κάτι περισσότερο, για να βοηθήσει τους ανθρώπους στη Συρία, αλλά χωρίς να εμπλακεί επισήμως στο πολιτικό παιχνίδι, θα χρησιμοποιήσει ως πηγή για την ταινία του το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Netflix, «Τα Λευκά Κράνη» (The White Helmets).
Το «White Helmets» προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και είναι μεταξύ των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Η ομάδα των «White Helmets» έγινε γνωστή το 2014, όταν κατάφερε να ανασύρει από τα συντρίμμια ενός κτηρίου ένα νεογέννητο μωρό. Τον Αύγουστο του 2016, ήταν οι ίδιοι που έσωσαν τον Omran Daqneesh, το μικρό αγόρι που βρήκε προσωρινό καταφύγιο σε ένα ασθενοφόρο, αφού το σπίτι του καταστράφηκε από μια αεροπορική επίθεση, σκοτώνοντας ολόκληρη την οικογένειά του και του οποίου η φωτογραφία έγινε viral στο διαδίκτυο.
Τον Ιούνιο του 2015, ο επικεφαλής των White Helmets, Raed Saleh, έβγαλε έναν παθιασμένο λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση της Συρίας για τον ρόλο που έχει παίξει στον θάνατο πολλών μελών της ομάδας, καθώς έχουν ακουστεί πολλά σενάρια περί βομβών, που ρίχνει η ίδια η κυβέρνηση μετά τις πρώτες επιθέσεις και αφού οι διασώστες έχουν αρχίσει να φτάνουν στα πληγέντα σημεία.
Μέχρι στιγμής, έχουν πεθάνει 130 διασώστες, ενώ ο Saleh είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του: «μπορείτε να φανταστείτε έστω και μία ημέρα από τη ζωή μας;».
Το ντοκιμαντέρ του Netflix παρουσιάζει μια καθολική εικόνα της ζωής αυτών των ανθρώπων με ρεαλιστικό και άμεσο τρόπο. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ορλάντο φον Άινζιντελ και, στην παραγωγή, βρίσκεται η Τζοάνα Νατασεγκάρα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Virunga», που ακολουθούσε την προσπάθεια μιας ομάδας ατόμων να σώσει τους τελευταίους γορίλες των βουνών από την εξαφάνιση.