Κόσμος

Ανθρωποκυνηγητό στο Βερολίνο για τον Αμρί-Τέσσερις συλλήψεις

Ο Τυνήσιος διαφεύγει ακόμα των αστυνομικών αρχών την ώρα που η πρωτεύουσα της Γερμανίας προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Καθώς ο τρομοκράτης της δολοφονικής επίθεσης στο Βερολίνο δεν έχει βρεθεί ακόμα, οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που θεωρούνται πως γνώρισαν τον Αμρί ή ακόμα και μπορεί να είχαν συνεργαστεί μαζί του, προκειμένου να τους ανακρίνουν, όπως σημειώνει η εφημερίδα Bild.

Την ώρα που συνεχίζεται τον ανθρωποκυνηγητό για τον δολοφόνο που στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα την περασμένη Δευτέρα, οι πολίτες της γερμανικής πρωτεύουσας προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα τους.

Κατάμεστο ήταν χτες βράδυ το Ολυμπιακό Στάδιο στον αγώνα της τοπικής ομάδας Χέρτα στον μάλλον αδιάφορο αγώνα κατά της ομάδας του Ντάρμστατ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν φυσικά δρακόντεια, όπως είναι πλέον και σε όλη την πόλη, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και ένοπλοι αστυνομικοί.

Στο Βερολίνο κυκλοφορούν πλέον περισσότεροι άνθρωποι στους δρόμους, κάτοικοι και τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται από χτες τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες άνοιξαν στο σύνολό τους, πλην εκείνης στην πλατεία Μπράιτσάιντ (Breitscheidplatz), η οποία όμως θα ανοίξει και αυτή σήμερα. Η μισοκατεστραμμένη το 1943 από βρετανικό βομβαρδιστικό και μη ανοικοδομηθείσα παρακείμενη “Εκκλησία της Μνήμης”, συμβόλιζε μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ειρήνη. Ο στόχος της επίθεσης ίσως ήταν να μετατραπεί σε σύμβολο ενός νέου, “ιερού” πολέμου, του τζιχάντ, σχολιάζουν τα πολύ προσεκτικά σε χαρακτηρισμούς και κρίσεις γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη όμως κάθε άλλο παρά πολεμική είναι. Μπορεί η θλίψη και η ανησυχία να επικρατούν, αλλά οι Βερολινέζοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα και επιμένουν: δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαταράξει τη ζωή μας, λένε σε όλους τους τόνους. Συνεχίζουν δε να προσέρχονται στον τόπο του εγκλήματος και να αφήνουν κεράκια στη μνήμη των νεκρών. Η χριστουγεννιάτικη αγορά εκεί θα λειτουργήσει μεν σήμερα, δεν θα υπάρχει όμως χαρούμενη μουσική, ούτε φωταγώγηση το βράδυ, ώστε να διαδηλωθεί μεν η βούληση να συνεχιστεί κανονικά η ζωή, αλλά να μην βεβηλωθεί η μνήμ