Και ιδιαιτέρα ανησυχητικό, αυτό που μετέδωσε το γερμανικό Der Spiegel, πως είναι πιθανό η απόφαση του ΔΝΤ να καθυστερήσει μέχρι την άνοιξη του 2017, ώστε να ενημερωθεί και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ!
Σε δύο μήνες και βλέπουμε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης;
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημειώνει πως οι εξαγγελίες οδήγησαν σε μία “περιττή και άχρηστη” κατάσταση τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς και πως η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.
Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο κ. Ντομπρόβσκις αν και επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει “εντός τροχιάς” και πως η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη, εν τούτοις σημειώνει πως είναι «πιο ταραχώδης» σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν θα μπορούσαν να πετύχουν τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση “αυτές τις μέρες”. Μάλιστα ο ίδιος μάλιστα τοποθετεί τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους “επόμενους μήνες”.
“Κόφτη” έως το 2023 απαιτεί η τρόικα
Mε στόχο να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση κόφτη διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με την τρόικα, ο “κόφτης” πρέπει να επεκταθεί κατά μία πενταετία μετά τη λήξη του μνημονίου και να καλύψει την περίοδο 2019-2023, αναφέρει η εφημερίδα “Αγορά” .
Ο μεγάλος φόβος για την κυβέρνηση είναι να εμμείνουν οι δανειστές -και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ- στο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις δαπάνες που θα περικόπτονται αυτόματα στις περιπτώσεις αποκλίσεων.
Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρχει απλώς μια γενική περιγραφή, ενώ επιθυμεί παράλληλα να μην τεθεί ο νέος μηχανισμός προς ψήφιση από τη Βουλή, αλλά να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Επίσης, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να απαιτήσει η τρόικα να μειωθούν οι κατηγορίες των δαπανών που σήμερα εξαιρούνται από τον “κόφτη”, με αποτέλεσμα να «θυσιαστούν» και αρκετά κοινωνικά επιδόματα.
Σήμερα, ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών καλύπτει την περίοδο έως και το 2018 και δεν θα επιβάλλονται έκτακτα μέτρα στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, μικρότερης ή ίσης με το 0,25% του ΑΕΠ. Το σύστημα ενεργοποιείται μέσω έκθεσης του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και κοινοποιείται στην τρόικα.