Κόσμος

Κερν: Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Δεν πρόκειται για έλλειψη ευγένειας, υπάρχει ασυμφωνία στο περιεχόμενο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος.

Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Δεν πρόκειται για έλλειψη ευγένειας, υπάρχει ασυμφωνία στο περιεχόμενο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και επανέλαβε πως για την Αυστρία δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας πως πάντα τονίζεται πως η Τουρκία είναι “σημαντικός εταίρος”, για παράδειγμα στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής ασφάλειας και της προσφυγικής πολιτικής.

Υπονοώντας προφανώς την οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας, ο ίδιος επισήμανε πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, με την καταγγελία της οποίας απειλεί τακτικά η Άγκυρα, δεν θέτει σε μονομερή εκβιασμό την ΕΕ, και πως “υπάρχουν πολλά που μπορεί να κερδίσει, όπως και πολλά που μπορεί να χάσει κάποιος, και από τις δύο πλευρές”. 

Ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν στις σημερινές δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως “αυτή είναι η θέση της Αυστρίας” (σσ το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας), ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, απέτυχε η προσπάθεια στην αναζήτηση υποστηρικτών αυτής της θέσης μεταξύ των εταίρων στην ΕΕ, και στο μέλλον σημάδι ισχύος δεν θα είναι να μπλοκάρει κανείς συνεχώς, αλλά να μπορέσει να βρει πλειοψηφίες.