Κόσμος

Γερμανο-γαλλική κόντρα για την Ελλάδα

Ορατή είναι μία Γαλλο-γερμανική κόντρα στον απόηχο του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που Γαλλία και Γερμανία κοντράρονται με αφορμή την Ελλάδα, όπως έγινε στο Eurogroup του Μαϊου του 2016.

Οι κατά καιρούς κόντρες των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε έχουν ως βαθύτερο αίτιο την σκληρή δημοσιονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει πιο χαλαρές καταστάσεις σε αντίθεση με τη Γερμανία, της οποίας η επιθυμία περάσει σχεδόν πάντα στο τέλος.

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

“Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό “να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας”.

“Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη” κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί “χωρίς κανέναν όρο”.

Ως μονομερή ενέργεια χαρακτηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να “παγώσει” την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όπως δηλώνει η ίδια πηγή στο πρακτορείο MNI, υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για συνταξιούχους και νησιώτες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η Κομισιόν εάν ήταν ενήμερη για τον “μποναμά” του κ. Τσίπρα, δεν θα εξέφρασε καμία ένσταση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη στήριξη των κκ. Μοσκοβισί, Ολάντ και Σαπέν στην πολιτική αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό είπε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρω-Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.