Πολιτική

Ο Τσίπρας εκβιάζει σε εσωτερικό και εξωτερικό για καλύτερη συμφωνία

"Παρών" από τη ΝΔ για την ονομαστική ψηφοφορία, που σηκώνει το "γάντι" της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Τα βλέμματα στην Ολομέλεια για τις παροχές του πρωθυπουργού και τα "αυτιά" στις διεθνείς επαφές Τσίπρα για το μέλλον της κυβέρνησης.

Να πιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη τη Νέα Δημοκρατία επιχειρεί η κυβέρνηση με την ονομαστική ψηφοφορία που ζητά για να εγκριθούν οι παροχές που έταξε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάφορα κοινωνικά στρώματα τις τελευταίες μέρες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλεται και πάλι η γραμμή “η αντιπολίτευση συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών” και από το περιβάλλον Τσίπρα γίνεται ξεκάθαρο πως θέλουν να χτυπήσουν σε δύο μέτωπα:

Σε περίπτωση που τα άλλα κόμματα και ειδικότερα η ΝΔ, υπερψηφίσουν την 13η σύνταξη, το κυβερνητικό αφήγημα θα είναι πως αναγκάστηκαν να ψηφίζουν υπό το φόβο της λαϊκής κατακραυγής, θέση που φάνηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ νωρίς το πρωί της Πέμπτης με το απαραίτητο “δε θέλετε ο κόσμος να πάρει μια μικρή ανάσα;” προς την αντιπολίτευση.

Το δεύτερο κυβερνητικό σενάριο, σε περίπτωση “όχι” ή “παρόν” από τα άλλα κόμματα είναι η γνωστή τοποθέτηση περί “πλήρης ταύτισης” με τους δανειστές από ΝΔ – Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσουν κριτική έπειτα και από τις δηλώσεις στήριξης του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί που τόνισε ξανά τη στήριξη του προς τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα τονίζουν ασκώντας πιέσεις στην αντιπολίτευση στο πλαίσιο της “μας στηρίζει και ο Μοσκοβισί και εσείς όχι” λογικής.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό και από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από το πρωί.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους της Ε, ενώ υπενθυμίζεται πως αύριο μεταβαίνει στο Βερολίνο για να έχει συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η ΝΔ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ, με πληροφορίες από την Πειραιώς να αναφέρουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα δηλώσει “παρών”. 

Ενδεικτική είναι και η δήλωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε εντονότατη κριτική κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας προς τον κ. Τσίπρα πως δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον της χώρας. 

Το πρωί της Πέμπτης συνεδριάζουν και τα συντονιστικά όργανα των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού

Σε κάθε περίπτωση, στη Βουλή η συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, παρά την απουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 13:00.