Οικονομία

Θεσμοί: Εγείρουν σημαντικές ανησυχίες οι εξαγγελίες Τσίπρα

Εάν επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγκυμονούν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

“Σημαντικές ανησυχίες” προκαλούν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αν και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, σύμφωνα με τους Θεσμούς. 

 Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δηλώνει πως η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν “σημαντικές ανησυχίες” τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι θεσμοί αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα για να επιστρέψουν τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τόσο ο Επίτροπος Μοσκοβισί, όσο και ο γάλλος υπουργός οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους, υποστηρίζοντας την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει. 

Ειδικότερα, ο Μισέλ Σαπέν τάχθηκε υπέρ της Αθήνας. “Εκφράζουμε την αντίθεση μας στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων, καθώς είναι κάτι με τον οποίο δε συμφωνούμε” είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που πρόσθεσε πως την άποψη του συμμερίζονται και άλλου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει.

Ο Σαπέν τόνισε ακόμα στο Reuters πως η συνολική θέση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και επανέλαβε την ικανοποίηση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί η Αθήνα. 

“Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν”, επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι “το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα”.