Οικονομία

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο για την Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. "Τραβάει" μέχρι τον Μάρτιο η αξιολόγηση, σύμφωνα με την πηγή των Βρυξελλών. Ακλόνητη στάση αναμένεται να κρατήσει η Μέρκελ, θα πει στον Τσίπρα πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup, λέει ο ίδιος παράγοντας.

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής και δύο 24ωρα πριν το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, προκαλώντας “ψυχρολουσία” στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και στη βελγική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ΜΝΙ, δήλωσε πως “βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο για την Ελλάδα”, “μεταφέροντας” δε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Η ίδια πηγή τόνισε πως στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας δεν θα γίνει καμία αναφορά στα ζητήματα της οικονομίας της χώρας μας. Σύμφωνα με τον παράγοντα των Βρυξελλών, η κυρία Μέρκελ θα κρατήσει ακλόνητη στάση ως προς τις θέσεις της και θα τονίσει στον κ. Τσίπρα πως “ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου”, δίχως να αφήνει περιθώρια ελιγμών στην ελληνική πλευρά.

Ακόμη, η ευρωπαϊκή πηγή διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το πώς θα κατανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, αφήνοντας προφανώς αιχμές για τον αιφνιδιαστικό “μποναμά” του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνταξιούχους και νησιώτες. Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε τόνισε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα μπορεί να καθυστερήσουν τα μέτρα για το χρέος.

Επισημαίνεται ότι το χρονικό ορόσημο του Δεκεμβρίου χάθηκε, ενώ πλέον καμία πλευρά δεν μιλά ούτε για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup, το οποίο θα σήμανε τουλάχιστον την διάθεση θεσμών και Αθήνας να καταλήξουν σε μία έστω τεχνική συμφωνία. Ακόμη κι αυτή, αν και χαρακτηρίζεται ως άμεσος στόχος, είναι εντούτοις από δύσκολη έως και απίθανη, αν σκεφτούμε το τεράστιο χάσμα που χωρίζει το Οικονομικό επιτελείο και την ηγεσία του υπουργείο Εργασίας με το κουαρτέτο των δανειστών. Το επόμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου, επομένως είναι λογικό η αξιολόγηση να “τραβήξει” μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.