Κόσμος

Συρία: “Έσπασε” η εκεχειρία στο Χαλέπι

Αλληλοκατηγορίες από Δαμασκό - αντικαθεστωτικούς για βομβαρδισμούς στην πόλη, με τους άμαχους να την πληρώνουν.

Μόλις λίγες ώρες διήρκεσε η εκεχειρία στην πόλη του Χαλεπιού, με μεγάλους βομβαρδισμούς να σημειώνονται από το πρωί εντός της συριακής πόλης και την αποχώρηση των αμάχων να γίνεται καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

Ήδη έχει ξεκινήσει το blame game για το ποια από τις δύο πλευρές “έσπασε” την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί το βράδυ της Τρίτης, με τα δυτικά media Να αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου ξεκίνησαν εκδικητικές επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών, θέτοντας σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό της πόλης. Από τη σκοπιά της Δαμασκού, ο κυβερνητικός στρατός αναφέρει πως οι αντάρτες (που ο Άσαντ κατηγορεί για στενή συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες, με τη βοήθεια των χωρών της Δύσης) συνεχίζουν τη “μάταιη αντίσταση τους”, με χρήση ρουκετών κατά των θέσεων του στρατού.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι παραβίασαν τη συμφωνία και εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις.

Το Κέντρο πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι έχει κάνει τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των ανταρτών προς την Ιντλίμπ, βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί.

“Όταν έφτασαν τα μέσα μεταφοράς στο σημείο που είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει η επιβίβαση, οι αντάρτες ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν τα ξημερώματα και επανέλαβαν τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού προς τα βορειοδυτικά”, επεσήμανε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός απώθησε την επίθεση και συνεχίζει την επιχείρησή του για την απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπιού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε από την πλευρά του ότι ακούγονται βομβαρδισμοί, όμως δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται.

Αυτό που δε δέχεται αμφισβήτησης είναι το δράμα του άμαχου πληθυσμού, με τις αναφορές των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12.000 άμαχους που έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι από την Κυριακή μέχρι σήμερα το πρωί.