Ελλάδα

WWF για Χριστούγεννα: Απολαύστε υπεύθυνα

Προτάσεις της οργάνωσης, για πραγματικά Καλά Χριστούγεννα.

Φιλικούς τρόπους εορτασμού με τους αγαπημένους μας, αλλά και προς το περιβάλλον προτείνει τo WWF ενόψει των Χριστουγέννων. 

Φυσικό έλατο, λαμπιόνια LED, ψώνια με λίστα, υπεύθυνη κατανάλωση, υπεύθυνες αγορές, αλλά κυρίως προσφορά προς τους συνανθρώπους και τον πλανήτη, είναι οι προτάσεις της οργάνωσης, για πραγματικά Καλά Χριστούγεννα.

Τι επιλέγουμε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον στολισμό;

Ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό δέντρο, η απάντηση μπορεί να μας εκπλήξει: προτιμούμε φυσικό, μιας και είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα

Μετά την επιλογή του δέντρου, σειρά έχει ο στολισμός του και εκεί, καλό είναι να προτιμήσει κανείς τα LED λαμπάκια, αφού καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά και θεωρούνται πιο ασφαλή.

Στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι…

Η σπατάλη τροφίμων φτάνει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι κρίμα να πετιούνται τόσα τρόφιμα, τη στιγμή που γύρω μας μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή. Φέτος, μπορούμε να δούμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά και να «μην πετάξουμε τίποτα» ισορροπώντας ταυτόχρονα τη διατροφή μας.Ψωνίζουμε μόνο με λίστα και δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των “εορταστικών προσφορών”.

Αν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι για πέντε, δεν χρειάζεται να σερβίρουμε φαγητό για δέκα. Σερβίρουμε σωστές μερίδες και ξαναγεμίζουμε τα πιάτα μας. Ακόμη κι αν περισσέψει κάτι, υπάρχουν άπειρες ιδέες για να το εκμεταλλευτείτε σε “νέα πιάτα” τις επόμενες ημέρες. Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, το κρέας νόστιμη κρεατόπιτα, ενώ όσα φαγητά δεν καταναλωθούν άμεσα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Το WWF μάλιστα, μέσω της ιστοσελίδας του προσφέρει έναν πρωτότυπο “Τσελεμεντέ με περισσεύματα”.Αγοράζουμε κρέας, αλλά με μέτρο. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό μεζέδες και συμπληρωματικά πιάτα με βάση τα λαχανικά που θα χαρίσουν χρώμα και γευστικές απολαύσεις στο τραπέζι! Η υπερκατανάλωση κρέατος δεν είναι καλή για την υγεία μας. Ούτε για το περιβάλλον. Κι αυτό λόγω του μεγάλου υδατικού αποτυπώματος του κρέατος και του μεγάλου αποτυπώματος του σε άνθρακα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο για την παρασκευή 5 κιλών μπριζόλας απαιτείται ποσότητα νερού ίση με αυτή που καταναλώνει μια οικογένεια όλο το χρόνο.

Επίσης, αν γνωρίζουμε κάποιον γείτονα που τα βγάζει πέρα με δυσκολία μπορούμε πάντα να του προσφέρουμε φαγητό με διακριτικότητα και ανθρωπιά. Το φαγητό είναι συνώνυμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Όσον αφορά τα δώρα, φέτος μπορούμε να σκεφτούμε έξυπνα και εναλλακτικά. Ευφάνταστες ιδέες για οικογενειακές δραστηριότητες, ανέξοδες διέξοδοι στη φύση, προσφορά σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη, επιλογή προϊόντων από οργανώσεις για την υποστήριξη του έργου τους. Αυτά κι άλλα πολλά μπορούμε να ζητήσουμε φέτος από τον ‘Αγιο Βασίλη, με γνώμονα τους συνανθρώπους μας και τον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι υπεύθυνες αγορές μπορούν να πραγματοποιηθούν στα γραφεία της οργάνωσης, Λεμπέση 21 στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο e-shop, www.wwf.gr/shop που δέχεται παραγγελίες όλο το 24ώρο.