Κόσμος

Συρία: Ολόκληρο το Χαλέπι στην κατοχή του κυβερνητικού στρατού

Συνεχίζονται η δραματική κατάσταση στη μαρτυρική πόλη της Συρίας.

Το Χαλέπι περιήλθε εξ’ ολοκλήρου στην κατοχή των δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης η κρατική τηλεόραση της Συρίας, αναφέροντας πως ο στρατός εκδίωξε και τις τελευταίες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που επιχειρούσαν στην πόλη.

Πρόκειται για το πέμπτο μεγάλο αστικό κέντρο της Συρίας που έρχεται στα χέρια του Άσαντ, τη στιγμή που ο κυβερνητικός στρατός έχει φτάσει στο απόγειο της υπεροχής του έναντι των αντικαθεστωτικών από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011. 

Εξάλλου, όπως αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (οργάνωση που στηρίζεται από τις χώρες της Δύσης και έχει έδρα της το Λονδίνο) 312.001 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 16.000 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011, όταν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ άρχισε την καταστολή των αρχικά ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 53.000 αντάρτες και περισσότερους από 100.000 φιλοκυβερνητικούς μαχητές, μεταξύ αυτών 60.000 Σύρους στρατιώτες, όπως επίσης δεκάδες χιλιάδες πολιτοφύλακες, μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή μαχητές από ξένες χώρες.

Περί τις 55.000 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί στις μάχες, η πλειονότητα των οποίων μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Φάτεχ Αλ Σαμ, πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.

Οι μη ταυτοποιημένοι νεκροί αγγίζουν τους 3.683.