Κόσμος

Ισπανία: Εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής ζώνης ώρας

Το ενδεχόμενο ανατροπής μιας παλαιότερης απόφασης του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος επιθυμούσε η χώρα του να βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Το ενδεχόμενο ανατροπής μιας παλαιότερης απόφασης του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος επιθυμούσε η χώρα του να βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, εξετάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας της χώρας Φατίμα Μπενέζ τη Δευτέρα.

Αν και αρχικά η Ισπανία βρισκόταν στη ζώνη ώρας Γκρίνουιτς, όπως και η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία με τις οποίες βρίσκεται στον ίδιο μεσημβρινό, ο Φράνκο αποφάσισε πριν από περίπου 70 χρόνια να συγχρονίσει τα ρολόγια της χώρας με αυτά της Γερμανίας, πηγαίνοντάς τα μία ώρα μπροστά.

Ωστόσο, η -ανακόλουθη σε σχέση με τη γεωγραφική θέση της Ισπανίας- μεταφορά της ώρας, έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι Ισπανοί πολίτες να εργάζονται συχνότερα μέχρι να πέσει ο ήλιος, σε σύγκριση με τους κατοίκους της γειτονικής Πορτογαλίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας δήλωσε, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τα ωράρια εργασίας να λήγουν στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την αλλαγή της ζώνης ώρας της χώρας.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), ενώ θετικά αναμένεται να τοποθετηθεί και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.