Άνδρες των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν σήμερα τρεις ενόπλους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σε επιδρομή εναντίον ενός κρησφύγετου μιας οργάνωσης που χαρακτήρισε την ένοπλη πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατασχέθηκαν αυτόματα όπλα που βρέθηκαν σε ένα οίκημα στη νότια επαρχία Ασιούτ. Κατά την ίδια πηγή, το σπίτι αυτό αποτελούσε κρησφύγετο μιας νεοεμφανισθείσας οργάνωσης που αποκαλείται Χασμ.
Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη τον Σεπτέμβριο για την απόπειρα κατά της ζωής ενός εισαγγελέα, ενέργεια που ανέφερε πως αποτελούσε πράξη αντεκδίκησης για την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων.
Η δικαιοσύνη στην Αίγυπτο έχει καταδικάσει στην εσχάτη των ποινών χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων μετά το καλοκαίρι του 2013, όταν ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που κέρδισαν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν μετά την εξέγερση του 2011 που ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία που ασκούσε επί 30 χρόνια, τέθηκαν εκτός νόμου. Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική και τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή αναγκάστηκαν να βγουν στην παρανομία.
Μετά το κύμα καταστολής μικρές οργανώσεις, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Χασμ, έχουν διαπράξει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, εισαγγελέων και αξιωματικών του στρατού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι οργανώσεις αυτές συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που από την πλευρά τους το διαψεύδουν, υποστηρίζοντας πως αποκηρύσσουν τη βία.
Η Χασμ, για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά, έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις ενέργειες που έχουν διαπραχθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον του πρώην μεγάλου μουφτή Αλί Γκομάα.
Ο Γκομάα, επικριτής ισλαμιστικών οργανώσεων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ως εκ του αξιώματός του είχε τον τελευταίο λόγο για την επιβολή της εσχάτης των ποινών.