Στο μικροσκόπιο της Europol μπαίνει το πιο πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες που σημειώθηκε φέτος στη Μεσόγειο.
Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, αφού έρευνα του Reuters και της εκπομπής Newsnight του BBC αποκάλυψε ένα κενό στην απάντηση που έδωσαν στο ναυάγιο αυτό οι αρμόδιες αρχές.
Ο Ρομπ Ουέινραϊτ, διευθυντής της Europol, δήλωσε πως η υπηρεσία του θα επανεξετάσει το ναυάγιο, δεδομένου ότι “δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα του Ρόιτερς για το δυστύχημα της 9ης Απριλίου, κατά το οποίο υπολογίζεται πως 500 άνθρωποι πνίγηκαν, δημιούργησε “ανησυχητικά” ζητήματα. Διαπιστώθηκε πως κανένα επίσημο σώμα, ούτε εθνικό ούτε διεθνές, δεν κάλεσε κάποιον να λογοδοτήσει για τους θανάτους, ούτε καν πραγματοποίησε έρευνα για το ναυάγιο.
Μόνο 37 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο του αιγυπτιακού αλιευτικού όταν οι διακινητές επιβίβασαν σ’ αυτό περισσότερους μετανάστες από ένα μικρότερο σκάφος. Οι επιζήσαντες, οι οποίοι έφθασαν στις 16 Απριλίου στην Ελλάδα, είπαν ότι οι διακινητές εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας έως και 100 ανθρώπους ακόμη ζωντανούς μέσα στη θάλασσα. Είπαν πως οι διακινητές χρησιμοποίησαν βία για να εμποδίσουν τους επιζώντες πάνω στο μικρότερο σκάφος να διασώσουν άλλους.
Μεταξύ των νεκρών υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται 190 Σομαλοί, περίπου 150 Αιθίοπες, 80 Αιγύπτιοι και περίπου 85 άνθρωποι από το Σουδάν, τη Συρία και άλλες χώρες.
Σε συνεντεύξεις στο Ρόιτερς και το Newsnight του BBC, ο Ουέινραϊτ δήλωσε πως διαπιστώνει εκ των υστέρων πως η υπηρεσία του θα έπρεπε να είχε ερευνήσει το ναυάγιο του Απριλίου και οι έρευνες των μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να έφεραν στο φως ένα “κενό στη συλλογική απάντηση της Ευρώπης” σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η Ιταλία, όπου κατευθυνόταν το αλιευτικό, δεν ερεύνησε το ναυάγιο, ούτε η Ελλάδα, όπου αποβιβάσθηκαν οι διασωθέντες. Οι δύο χώρες έκριναν πως δεν διαπράχθηκε έγκλημα εντός της δικαιοδοσίας τους.
Το Ρόιτερς εντόπισε τους ιδιοκτήτες του πλοίου που ναυάγησε και τους οργανωτές του ταξιδιού, καθώς και τους διακινητές που συγκέντρωσαν τους μετανάστες στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και πήραν τα χρήματά τους.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως, υπό την πίεση των διακινητών, ορισμένοι επιζήσαντες είπαν αρχικά ψέματα για το ταξίδι τους, λέγοντας πως αναχώρησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης και όχι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απ’ όπου είχαν αποπλεύσει στην πραγματικότητα.