Δεν έπιασαν τόπο οι εκκλήσεις της Κομισιόν για “αύξηση των δαπανών” στην Ευρωζώνη, καθώς στο σημερινό Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε στη “σκιά” των εξελίξεων στην Ιταλία, δεν τέθηκε στόχος για τη δημοσιονομική τόνωση του 2017.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν ότι οι χώρες του μπλοκ βελτιώνουν τις δημοσιονομικές τους θέσεις και μπορεί στο μέλλον να είναι σε θέση να αυξήσουν τις δαπάνες, «αλλά το να μπει ένα νούμερο ή να τεθεί ένας στόχος είναι κάτι που δεν συμφωνήθηκε στο Eurogroup».
«Λάβαμε υπόψη την έκθεση της Κομισιόν και την ανάλυση για την δημοσιονομική στάση που απηύθυνε έκκληση για μια θετική δημοσιονομική στάση. Το Eurogroup του Ιουλίου αποφάσισε, βασιζόμενο στην ανάλυση της Κομισιόν, ότι μια σε γενικές γραμμές ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση το 2017 επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία. Το Eurogroup υπογραμμίζει σήμερα, τη σημασία της επίτευξης μιας αντίστοιχης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και στην ανάγκη να υποστηριχτούν οι επενδύσεις για να ενισχυθεί η εύθραυστη ανάκαμψη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο σε ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής» σημειώνεται σε ανακοινωθέν του Eurogroup.
Νωρίτερα το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής για το σύνολο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, είχε ταχθεί υπέρ μιας δημοσιονομικής επέκτασης κατά 0,5% για την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, το Eurogroup ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τις χώρες, που βρίσκονται σε κίνδυνο να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα, υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της.
«Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι τρεις χώρες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό χώρο για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και πως το Eurogroup «χαιρετίζει» τη λήψη μέτρων σε αυτές τις χώρες για την τόνωση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης, «εφόσον το επιθυμούν».