Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποφάσισε το Eurogroup. Μετά απο μια επτάωρη συνεδρίαση, βγήκε “λευκός καπνός”, για το ζήτημα που επιθυμούσε διακαώς η Αθήνα να ρυθμιστεί.
Την 5η Δεκεμβρίου λοιπόν, εγκρίθηκε το σετ των βραχυπρόθεσμων μέτρων που παρουσίασε ο ESM. Ωστόσο, η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως για να κλείσει η συμφωνία για τη β αξιολόγηση, πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά. Άλλωστε, όπως σημείωσε, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα σύντομα.
Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι μέρος αυτής τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.
Επεσήμανε πως “μέσα σε ενάμισι χρόνο καταφέραμε να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα”, υιοθετώντας πολλές μεταρρυθμίσεις. “Οι ομάδες επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Θα τα καταφέρουμε πολύ γρήγορα όσον αφορά το χρέος” εκτίμησε ο Μοσκοβισί, λέγοντας πως τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση.
Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλαους Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, αθροιστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2060. Στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος των αυξημένων επιτοκίων, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.
“Αυτά (σ.σ. τα μέτρα) είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις”, τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι πολλές οι διαφορετικές γνώμες για το θέμα, “γύρω στις 19!” Σύμφωνα με τον ίδιο, μεσοπρόθεσμα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο πρέπει να είναι το πλεόνασμα. “Έχουμε αφήσει αυτή τη συζήτηση προς το παρόν στην άκρη”, τόνισε.
“Από τη σημερινή συζήτηση, κρατώ ότι όλοι συμφωνήσαμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είναι βιώσιμο το 3,5%”, επεσήμανε.
“Το ΔΝΤ επανεπιβεβαιώσε ότι θα κάνει συστάσεις στο εκτελεστικό του συμβούλιο για συμφωνία όσο το δυνατόν νωρίτερα”, είπε ο Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην τεχνική συμφωνία.
“Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη β αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με τα μέτρα για το χρέος”, τόνισε χαρακτηριστικά, εξαίροντας την ανάγκη να υπάρξει τεχνική συμφωνία.
Αναφορικά με τα εργασιακά, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν, αλλά οι υπουργοί δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες. “Επιβεβαιώσαμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά στάνταρντ και αφήσαμε τις λεπτομέρειες για τους ειδικούς”, τόνισε..
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους staff-level agreement μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί έναν πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.
Σήμερα το Eurogroup συζήτηση ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε ξανά ολόκληρη τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον ESM. Τα μέτρα αυτά αφορούν:
– Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη
-Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
-Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.