Οικονομία

Επικίνδυνα παιχνίδια Σόιμπλε για την Ελλάδα

Το πόσο επικίνδυνο έχει γίνει το παιχνίδι για την Ελλάδα φάνηκε από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

n nΟ μεγαλύτερος φόβος της κυβέρνησης, έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται, με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Όπως έχει γράψει εγκαίρως το «www.pagenews.gr» η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι ο Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα. 

Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη! 

Ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια Grexit, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι για να παραμείνει στην Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις. 

Αυτό, ενώ δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ήθελαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητά περί ελάφρυνση χρέους, με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο τραπέζι του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. 

 Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι η ελάφρυνση χρέους, θα συμβάλλουν η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της, τονίζει ο Σόιμπλε. 

Την ώρα που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επαναφέρει στο τραπέζι την έξοδο Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο συμπατριώτης του, υπουργός των Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, χαρακτηρίζει «επιπόλαιες» τις φωνές για Grexit, που ακούγονται και στη δική του χώρα. 

Το πόσο επικίνδυνο έχει γίνει το παιχνίδι για την Ελλάδα φάνηκε από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Τι φοβάται ο Τσακαλώτος; Συμβιβασμό των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ εις βάρος της Ελλάδας. 

Με λίγα λόγια, να υπάρξει μεν ρύθμιση του χρέους για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, αλλά να παραμείνει και ο υψηλός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για ένα – δύο χρόνια μετά το 2018. 

Το ΔΝΤ θα επιμένει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέα μέτρα, με αποτέλεσμα το επόμενο βήμα να είναι να ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει όντως νέα μέτρα μετά το 2018. Πρακτικά, δηλαδή, άσχετα από το πώς αυτό θα ονομαστεί, να μπλέξει η χώρα με ένα ακόμη… μνημόνιο. 

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης τονίζει χαρακτηριστικά: Δεύτερη φορά καλείται να πληρώσει η Ελλάδα την “εμμονή” της Ευρώπης με το ΔΝΤ.n«Το 2010 το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη διότι -έτσι ελέχθη- η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη, ούτε διέθετε τους αναγκαίους πόρους, θεσμούς και μηχανισμούς. Τότε η Ελλάδα πλήρωσε όχι μόνο τη δική της κρίση, αλλά και την έλλειψη ετοιμότητας της ΕΕ για να διαχειριστεί μια διευρυνόμενη κρίση, που, όπως αποδείχτηκε δεν ήταν μόνο ελληνική. Τώρα ορισμένοι ζητούν η Ελλάδα να πληρώσει πάλι, αυτή τη φορά την αυτοπαγίδευση της Ευρώπης σε μια επιλογή χωρίς προοπτική. Την επιλογή ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει μόνιμα στα ευρωπαϊκά πράγματα» τονίζει ο κ. Δραγασάκης.n