Κόσμος

“Αναβολή” στην παραίτηση Ρέντσι

(upd2)Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έφθασε πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο.

Πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, αλλά μετά από αίτημα του ΠτΔ, τα σχέδια του μπήκαν στον.. πάγο προσωρινά. 

Ο Ρέντσι είχε ανακοινώσει νωρίς το πρωί ότι θα παραιτηθεί, μετά την επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτησή του ωσότου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να έχει εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών.

​Oνοματολογία

Μετά την παραίτηση Ρέντσι, μοιάζει πιθανότερο το σενάριο ο πρόεδρος Ματαρέλα να προτείνει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.