Ο επιθετικός σχεδιασμός της μπαταρίας των Galaxy Note 7, φαίνεται να αποτελεί την αιτία των αναφλέξεων που οδήγησαν στη διπλή ανάκληση της συσκευής και τελικά στη διακοπή των πωλήσεων. Ο τρόπος με τον οποίο είχαν σχεδιαστεί τα κελιά της μπαταρίας, το ζεύγος στρωμάτων πολυμερούς υλικού που χρησιμοποιήθηκε για να διαχωριστεί το θετικό τμήμα κατασκευασμένο από οξείδιο του κοβαλτίου από το αρνητικό με γραφίτη, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η αιτία του πρόσφατου φιάσκου.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η συμπίεση της μπαταρίας θα έκανε το θετικό και αρνητικό layer να έρθουν σε επαφή. Η ίδια η Samsung παραδέχεται ότι εφάρμοσε έναν αρκετά «επιθετικό» σχεδιασμό στη μπαταρία. Προκειμένου να κάνουν την μπαταρία λεπτή, προσπαθούσαν να αυξήσουν όσο μπορούσαν τη χωρητικότητα, δίνοντας λιγότερη έμφαση στην ασφάλεια των χρηστών.
Στην ουσία, η Samsung έπαιρνε ένα μεγάλο ρίσκο κυκλοφορώντας μια τέτοια μπαταρία, η οποία επιπλέον δεν πέρασε από όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχουν. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία ανέλαβε μόνη της να διεξάγει τις δοκιμές σε αυτή, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές οι οποίοι αναθέτουν τον έλεγχο σε ένα τρίτο εργαστήριο.
Στο επίσημο site της Instrumental αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία σχεδιασμού και ελέγχου ενός νέου προϊόντος αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Η Samsung πήρε σημαντικό ρίσκο και οι τρέχουσες υποδομές δοκιμών που διαθέτει η ίδια, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Διέθεσαν ένα επικίνδυνο προϊόν. Το ότι αυτό είναι πιθανό στη Samsung, ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών παγκοσμίως, δείχνει την ανάγκη για καλύτερα εργαλεία και μεθόδους ελέγχου».