Μετά από πολλούς μήνες συναντήσεων, σε διάφορα μέρη, από τη Ντόχα έως τη Μόσχα, ήταν ένα τηλέφωνο στις 2 τα ξημερώματα μεταξύ των δύο πιο ισχυρών ανδρών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας που έδωσε λύση στο αδιέξοδο, αποκαλύπτει το Bloomberg.
Λίγο πριν τη συνάντηση των κρατών μελών του Oργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OPEC) στις 30 Νοεμβρίου, οι πιθανότητες να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής και την άμβλυνση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς αργού δεν έμοιαζαν καλές. Τα κράτη-μέλη αδυνατούσαν να συμφωνήσουν ως προς το πόσο θα μείωνε το καθένα την παραγωγή του. Είχαν, μάλιστα, αναγκαστεί να ακυρώσουν συζητήσεις που είχαν στόχο να πείσουν άλλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία να συμβάλουν.
Ωστόσο, τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου σε ώρα Ριάντ και Μόσχας, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak μίλησαν στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Novak υποσχέθηκε πως η Ρωσία όχι μόνο είναι πρόθυμη να “παγώσει” την παραγωγή της, αλλά ακόμη και να τη μειώσει, συμβάλλοντας κατά το ήμισυ στο στόχο μείωσης παραγωγής που επεδίωκε ο OPEC. Σε αντάλλαγμα, ο Al-Falih κλήθηκε να πιέσει την επόμενη μέρ τα μέλη του Οργανισμού να εφαρμόσουν γενναία ποσοστά στις δικές τους περικοπές.
Ο Al-Falih θα κρατούσε το λόγο του. Το απόγευμα της 30ης Νοεμβρίου ο OPEC ανακοίνωσε από τα κεντρικά του γραφεία στη Βιέννη πως θα μειώσει την παραγωγή του για πρώτη αφορά από το 2008, κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Επιπρόσθετα, τα μέλη ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια πως η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου εκτός του OPEC θα μείωναν κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως τη δική τους. Έκτοτε η τιμή του αμερικανικού αργού έχει ενισχυθεί περισσότερο από 15%, ξεπερνώντας τα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent άγγιξε το υψηλότερο του επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός έτους.