Την ώρα που η κυβέρνηση “ξορκίζει” την εκλολογία, η κοινή γνώμη δείχνει πιο δυσαρεστημένη από ποτέ!
Το επικοινωνιακό “χαρτί” επαναπροσέγγισης της κοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα μάλλον “καίγεται”, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην έκτη θέση ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, δύο θέσεις πιο πάνω από τον Πάνο Κάμμενο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε θέσεις κάτω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος “πρωταγωνιστεί”, όπως δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο του Νοεμβρίου, του μήνα, όπου οι εξελίξεις ως προς το μέτωπο της διαπραγμάτευσης έχουν πάρει “φωτιά”, ενώ οι πλειστηριασμοί ακόμη και πρώτης κατοικίας συνεχίζονται κανονικά.
Από την πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της Public Issue, σε δείγμα 1.005 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω, προκύπτουν αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα. Πέρα από το σκέλος της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπονται οι Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης, τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση της χώρας, είναι εντυπωσιακά! Η πλειονότητα των Ελλήνων εκφράζει οργή, απογοήτευση και ανησυχία, όταν η μειονότητα δηλώνει ελπίδα.
Μάλιστα, το 92% των Ελλήνων εκφράζει απογοήτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και μόλις το 8% δηλώνει ικανοποίηση, ενώ αναφορικά με την πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα ποσοστά έχουν 84% και 15%, αντίστοιχα.
Το 88% δηλώνει πως η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, όταν μόλις το 8% δηλώνει πως κινείται σε σωστή και το 4% διατηρεί ουδέτερη στάση.
Επίσης, το 53% θεωρεί ότι η θέση της Ελλάδας παγκοσμίως είναι πιο αδύναμη κατά τον τελευταίο χρόνο, όσο δηλαδή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 8% πιστεύει πως η θέση της χώρας ισχυροποιήθηκε, ενώ το εντυπωσιακό 38% θεωρεί ότι παρέμεινε η ίδια.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ με 42%, με 22% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 35% δεν βλέπει κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κατάλληλο, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία εν μέσω ολοένα και εντεινόμενων σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι πως το 53% δεν θέλει εκλογές, ενώ το 45% τάσσεται υπέρ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο ποσοστά δεν είναι διευρυμένη, γεγονός που αποδεικνύει τη σύγχυση της κοινής γνώμης, καθώς από το 2004 η η χώρα αλλάζει αρχηγό κάτω από την προβλεπόμενη τετραετία.
Πάντως, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις, το 32% θέλει κυβέρνηση ΝΔ και το 14% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως προκύπτει από το βαρόμετρο του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή θέση. Αφενός τα ποσοστά του ιδίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ “καταποντίζονται”, αφετέρου παρατηρείται έντονη η λαϊκή οργή κατά των χειρισμών της κυβέρνησής του, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την αξιοπιστία του εντελώς απέναντι στον ελληνικό λαό.