Οικονομία

“Καίγεται” το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας(;) Αναζητείται πολιτική λύση!

Στον αέρα η συμμετοχή του ΔΝΤ. Καμία απόφαση, μόνο παζάρια στο Eurogroup της Δευτέρας, από όπου θα απουσιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε πολιτικό επίπεδο θα κλείσει η "ψαλίδα" στα εργασιακά. Εμπλοκές και στα ενεργειακά.

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ να απουσιάζει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, είναι αρκετές, για να συμπεράνουμε ότι στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για την Ελλάδα. 

Άλλωστε, Ευρωπαίος αξιωματούχος το’ πε ξεκάθαρα: Είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα. Εξάλλου, και στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί κοινό “μυστικό” πια ότι οι αξιώσεις του Αλέξη Τσίπρα για συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες έχουν “μαζευτεί” τόσο πολύ, που σύσσωμη τώρα η κυβέρνηση μεταφέρει το “αφήγημα” περί αξιολόγησης και χρέους στον Ιανουάριο, ενώ μέχρι πρότινος επέμενε στο ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου.

Η είδηση, όμως, που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι “καίγεται” και το χαρτί της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ορίζει το τελεσίγραφο του Γάλλου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί. Οι Βρυξέλλες μιλούν πια για συμφωνία σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν και το τελευταίο διάστημα οι εξ’΄αποστάσεως διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο οι εκκρεμότητες στα εργασιακά σχηματίζουν “βουνό”.

Σημειώνεται ότι τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι μέσα στο τριήμερο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τα βρει με την τρόικα αφενός ως προς τα εργασιακά και αφετέρου ως προς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ως προς κάποια ακανθώδη ενεργειακά ζητήματα. 

Τα “μέτωπα” αυτά “τρέχουν” ήδη σήμερα, Τετάρτη. Η Έφη Ατχσιόγλου θα βρίσκεται έως και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματισμένες επαφές με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναζητώντας “συμμάχους” ως προς το σκέλος των συλλογικών συμβάσεων. Από το υπουργείο εκφράζεται αισιοδοξία και γίνεται λόγος για πρόοδος, ωστόσο καθώς είναι γνωστό ότι οι θεσμοί δεν κάνουν πίσω ως προς τις θέσεις τους στα εργασιακά, προεξοφλείται πως η “ψαλίδα” θα κλείσει με ισχυρές υποχωρήσεις από την Αθήνα.

Από την πλευρά της η ίδια πηγή επεσήμανε πως δεν διαβλέπεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως προς τα εργασιακά, οπότε το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να καλυφθεί με πολιτική λύση. Αυτό και μόνο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα’ χουμε ούτε τεχνική συμφωνία εντός των ημερών, η συμφωνία “πάει” ξεκάθαρα σε πολιτικό επίπεδο, οπότε χάνεται το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο αξιωματούχος τόνισε βέβαια ότι το “καλύτερο σενάριο” θα ήταν μια “τεράστια πρόοδος στο τεχνικό επίπεδο” ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό  παραμένει και το ενεργειακό μέτωπο. Οι τελευταίες πληροφορίες για το “καυτό” χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη μιλούν για “ναυάγιο” στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι Αζέροι της Socar αποχώρησαν από το διαγωνισμό, γεγονός που σημαίνει πως η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, ενώ δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Επισημαίνεται ότι η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο, συνεπώς η αξιολόγηση “τραβάει” πιο πίσω και λόγω ενεργειακών κωλυμάτων. 

Αυτό λοιπόν που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι τόσο σύσσωμοι οι θεσμοί όσο και η Αθήνα “τραβούν” παραπέρα χρονικά το ορόσημο για συμφωνία. Άλλωστε, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, μιλώντας χθες στη Βουλή, άνοιξε “παράθυρο” και σε έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε κατά κάποιο τρόπο ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ, ο οποίος δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το “μέτωπο”, που χρήζει λύσης… αργότερα, είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού του 2018 ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί “επί τάπητος” μαζί με τα μεσοπρόθεσμα των 3,5 δισ. ευρώ και ό,τι άλλο απαιτείται από το σύνολο των θεσμών, ώστε και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποσπάσει έστω και μία “κουτσή” συμφωνία για το χρέος.

Πάντως, οι εξελίξεις στους ευρωπαϊκούς κόλπους επιβεβαιώνουν σχετικό δημοσίευμα του www.pagenews.gr ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “παίζει” το χαρτί της καθυστέρησης της αξιολόγησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Ο Πιερ Μοσκοβισί πρώτος μετέφερε χρονικά τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι προέχει μία τεχνική συμφωνία, ώστε να υπάρξει σύγκλιση αργότερα για το “καυτό” ζήτημα της ελάφρυνσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά είπε πως η αξιολόγηση θα “τραβήξει” στον Ιανουάριο, επισημαίνοντας πως ο Δεκέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για τις οικονομικές εξελίξεις και πολιτικές-προσθέτουμε εμείς-αφού η εκλολογία ολοένα και εντείνεται. 

Όπως και να΄ χει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα παιχτεί σκληρό πόκερ, με τον κλοιό γύρω από τη λήψη και νέων μέτρων με αντάλλαγμα το χρέος να σφίγγει επικίνδυνα. ΔΝΤ και Βερολίνο φέρονται να τα έχουν βρει, που σημαίνει πως η Αθήνα στο συμβούλιο της Δευτέρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινή “γραμμή” από το μπλοκ των δανειστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο