Ασχέτως με το πώς ο καθένας (εκτός ομάδας) το έχει στο μυαλό του, ο Ζοζέ Μοράις αντιμετωπίζει την ΑΕΚ ως τη σπουδαιότερη ευκαιρία της ως σήμερα προπονητικής καριέρας του ως πρώτος τεχνικός (εξαιρείται δηλαδή το διάστημα στο οποία συνεργαζόταν με τον Μουρίνιο). Και επειδή λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το παρασκήνιο της ενεργοποίησής του στον κιτρινόμαυρο πάγκο, κρατήστε κι αυτό:
Προτού παρθεί η απόφαση να προχωρήσει μαζί του, η διοίκηση της ομάδας (ο Μελισσανίδης εν προκειμένω) έκανε σκέψεις για επιπλέον δύο υποψήφιους για τον κιτρινόμαυρο πάγκο, ενώ ταυτόχρονα είχε χαράξει κάποιες κόκκινες γραμμές. Ο διάδοχος του Κετσπάγια θα έπρεπε να φροντίσει (ή έστω να προσπαθήσει) ώστε:
Α. Η ομάδα να παραγάγει επιθετικό ποδόσφαιρο, να αποκτήσει ξανά τη φιλοσοφία του συνόλου που θέλει να έχει τη μπάλα στην κατοχή του και όχι αυτού που περιμένει πίσω από τη μεσαία γραμμή.
Β. Να αξιολογηθούν με κάθε λεπτομέρεια όλοι οι υπάρχοντες στο ρόστερ με το να δοθούν κανονικές ευκαιρίες στους παροπλισμένους. Ώστε στο τέλος της σεζόν να γίνει μεγάλο ξεκαθάρισμα.
Γ. Να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να αξιοποιηθούν από φέτος παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται στη β’ ομάδα προκειμένου να γίνει σωστό ξεδιάλεγμα και στους μικρούς το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ο Μοράις ήταν αυτός που ήταν περισσότερο πρόθυμος από κάθε άλλον να εισέλθει σε τέτοιου είδους συζήτηση. Θέλετε επειδή του ήρθε ουρανοκατέβατη μια πρόταση την οποία δεν περίμενε; Θέλετε γιατί ταίριαξε η φιλοσοφία που ο Μαϊστόροβιτς με τα δικά του θέλω; Σημασία έχει ότι ανέλαβε την ΑΕΚ με τη διάθεση να συνεταιριστεί και να ακολουθήσει αυτό, το έστω κάπως ασαφές ακόμα, πλάνο.
Στα τρία προαναφερθέντα σημεία…
… ο Μοράις είναι απόλυτα συνεπής. Το να παρουσιάσει ποδόσφαιρο κατοχής και ευκαιριών μια ομάδα που είχε μάθει (επί Κετσπάγια) να αμύνεται άβουλα και δίχως σχέδιο πίσω από τη μπάλα περιμένοντας τον αντίπαλο και όχι πιέζοντάς τον (δηλαδή μην κάνοντας επιθετική άμυνα), είναι αδύνατον να συμβεί δίχως πολλή και επίμονη δουλειά.
Επίσης, να μην λησμονούμε ότι στο διάστημα που είχε πραγματικό χρόνο για να το προσπαθήσει (δηλαδή σε αυτό το της διακοπής), έχασε τους Μάνταλο και Γιόχανσον λόγω εθνικών υποχρεώσεων και τους Χριστοδουλόπουλο, Τσιγκρίνσκι, Βάργκας και Μπακασέτα εξαιτίας τραυματισμών. Ας είμαστε λοιπόν λογικοί απέναντι στη δουλειά του. Δεν υπερθεματίζω για το αν είναι ο κατάλληλος ή όχι, αλλά επιλέγω να τον κρίνω μετά από διάστημα που θα έχει την ομάδα πλήρη συν τις όποιες προσθήκες του Ιανουαρίου.
Στο θέμα των ευκαιριών σε παίκτες που είναι παροπλισμένοι και αξιολόγησης όλων των υπαρχόντων στο κιτρινόμαυρο ρόστερ, ο Μοράις επίσης πράττει τα συμφωνηθέντα. Ξεκαθαρίζει την ήρα από το στάρι. Ήδη για παράδειγμα έχει αποφανθεί ότι ο Πλατέλλας δεν του κάνει κι ας προερχόταν όταν ο Πορτογάλος ανέλαβε, από το ματς που με δύο δικά του γκολ, η ΑΕΚ απέδρασε νικηφόρα από το Αλκαζάρ. Επίσης πήρε ξεκάθαρο κεφάλι στην κούρσα των γκολκίπερς ο Μπάρκας. Ακόμα και οι «τελευταίοι» του ρόστερ επί Τιμούρ, Μανωλάς και Ζόριτς, παίρνουν ευκαιρίες.
Όσο για τους μικρούς, η περαιτέρω εμπιστοσύνη και αξιοποίηση του Γαλανόπουλου και η σταδιακή ανάδειξη των Τσέλιου και Γιαννούτσου, είναι στοιχήματα που ήδη ο Μοράις έβαλε με τον εαυτό του. Έχοντας τη βεβαιότητα την οποία εκφράζει και προς τη διοίκηση, ότι τουλάχιστον οι δύο εξ αυτών θα λογίζονται ως μέλη του κορμού της ΑΕΚ την ερχόμενη σεζόν.
Συμπερασματικά, ο Πορτογάλος προσπαθεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς. Η συνέπεια, η μεθοδικότητα και κυρίως η αποτελεσματικότητά του θα πρέπει να κριθούν στο τέλος της σεζόν και όχι από ένα ματς στην Καρδίτσα όπου:
1.Τρεις παίκτες από τη β’ ομάδα βρέθηκαν στη βασική ενδεκάδα, για πρώτη φορά από τότε που η ΑΕΚ επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες (2014-15)
2. Ο Τζανετόπουλος ήταν εκτός τόπου και χρόνου καθώς φαίνεται ότι η ψυχολογία του είναι στο ναδίρ. Δεν του αρκούν οι προπονήσεις, πρέπει να δοθεί δανεικός και να παίξει.
3. Ο Ζόριτς έπαιξε βασικός στην ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά τις 31/05/2015 (Παναχαϊκή – ΑΕΚ 1-1)
4. Ο Πέκχαρτ είχε να σκοράρει περίπου οκτώ μήνες και βρήκε δίχτυα ξανά χθες και μάλιστα δύο φορές, ακριβώς όπως στις 10/4 απέναντι στον Πανιώνιο.
5. Ο Μανωλάς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του ως αμυντικό χαφ και ήταν σαν να έβλεπες έναν αθλητή κάποιου άλλου σπορ να ψάχνει το ρόλο του στο ποδόσφαιρο.
6. Ο Ανέστης, έχοντας αποκτήσει πλέον ψυχολογικά λόγω των γκαφών στις οποίες υποπίπτει, δέχθηκε ακόμα ένα φθηνό γκολ κι ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει δύο καταπληκτικές επεμβάσεις.
Είναι άδικο να χαρακτηρίζεται κάποιος αρνητικά από την παρουσία μιας άκρως πειραματικής ενδεκάδας, αποτελούμενης από παίκτες που δεν θα παίξουν ξανά μαζί σε επίσημο ματς, μόνο και μόνο επειδή ο αντίπαλος είπε τη σοφιστεία του στο τέλος η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά το δοκούν για να μειωθεί η ΑΕΚ. Τα απαιτητικά για την Ένωση είναι μπροστά της και ο αγώνας με την Κασσιόπη ένα ακόμα οριακό ματς μέχρι το κάθε επόμενο στο οποίο απαγορεύονται οι απώλειες. Και πάλι με σημαντικές απουσίες.
Πηγή: aek1924.gr