Κυβέρνηση: “Τραβά” το ορόσημο για συμφωνία, “μαζεύει” τις αξιώσεις

Κυβέρνηση: “Τραβά” το ορόσημο για συμφωνία, “μαζεύει” τις αξιώσεις
Μεταφέρουν χρονικά τις προσδοκίες για το τρίπτυχο αξιολόγηση-χρέος-QE. Δραματικός τόνος από τον ΥΠΟΙΚ για τις εξελίξεις εντός του Δεκεμβρίου. Κάνει λόγο και για νέο Eurogroup. Τελεσίγραφο για τεχνική συμφωνία μέσα σε τρεις μέρες από τον Μοσκοβισί.

Σκληρό πόκερ αναμένεται να παιχτεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως προμηνύουν οι εταίροι, με την κυβέρνηση να “μαζεύει” τώρα τις αξιώσεις της για συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, βλέποντας πια καθαρά πως όχι μόνο οι στόχοι του πρωθυπουργού δεν βγαίνουν, αλλά και πως ο ίδιος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με το δίλημμα: νέα μέτρα-ήτοι τέταρτο μνημόνιο-ή εκλογές;

Η Αριστερά μεταφέρει χρονικά το deadline για το “αφήγημα” του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί που το Μαξίμου είχε θέσει ως ορόσημο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δηλώνοντας μάλιστα με μεγάλη σιγουριά ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, τώρα “τραβάει” διαπραγμάτευση και αποφάσεις για το χρέος μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο. Μάλιστα, “βαφτίζει” και τον Δεκέμβριο, ως το μήνα-σταθμό για τις οικονομικές και κατά συνέπεια και πολιτικές εξελίξεις.

Η… παράταση αυτή δίνεται με βάση και το “σήμα” των θεσμών, καθώς στο επικείμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν αναμένονται αποφάσεις για την Αθήνα, γεγονός που καθυστερεί περαιτέρω την αξιολόγηση. Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία έλαβε μάλιστα και τελεσίγραφο από τον Πιερ Μοσκοβισί μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ολική εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του υπουργού Οικονομικών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών τόνισε μεν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα ως την ερχόμενη Πέμπτη, επεσήμανε δε πως η Αριστερά προσβλέπει σε συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του 2016.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, είπε πως “μέχρι τον Ιανουάριο ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά νέα για το χρέος”. Ο ίδιος τόνισε δε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρχουν σημάδια για τα τρία σημεία της διαπραγμάτευσης, ενώ άνοιξε “παράθυρο” και σε νέο Eurogroup.

Τα τρία κομμάτια είναι τα εξής: οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είπε ότι “υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις”, τα δημοσιονομικά για το 2017 και 2018 τα οποία όπως είπε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και το κλείσιμο των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 και 2019 για το οποίο επανέλαβε ότι “δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα”.

Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον Δεκέμβριο, “ως τον κρίσιμο μήνα που θα διαπιστωθεί εάν ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση ή στον γκρεμό”.

“Ο Δεκέμβριος που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της οικονομίας και την δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης», ενώ παραδέχθηκε πως ο δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αντιμετωπίζει δύο σημαντικά αγκάθια: συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις (εργασιακά κ.α.), δημοσιονομικοί στόχοι”, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι εντός τους ερχόμενου Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το ρευστό σκηνικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις πιθανότητες ρύθμισης του χρέους.

Αναφορικά με το σενάριο και τέταρτου μνημονίου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε “θα περιμέναμε από το ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης του να μην πιέζει τον αδύναμο, και να ακούσει τι λένε ο Ομπάμα, ο Λιού, ο Ντράγκι κι ο Μοσκοβισί”.

Η… στήριξη στις ευπαθείς ομάδες

«Είναι απεικόνιση της πολιτικής μας από την πλευρά φόρων και δαπανών. Εχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες όπως όλοι οι προϋπολογισμοί στην κρίση. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που αδικούμε. Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε ευπαθείς ομάδες και να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Περιμένουμε αποτελέσματα στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όλα αυτά ονομάζονται μη παραμετρικά μέτρα και δεν μετρούν στους στόχους. Αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι έρχονται και σου δίνουν δημοσιονομικό χώρο», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό.

Σε άλλο σημείο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει πέσει δυσανάλογο βάρος σε μερίδα της μεσαίας τάξης και στους αυτοαπασχολούμενους. “Είναι μεγάλο βάρος το παραδέχομαι και πρέπει να τους ελαφρύνουμε”, είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός υπενθύμισε και την πρότασή του για τα πλεονάσματα, την οποία έκανε χθες, μιλώντας στο ελληνοαμερικάνικο συνέδριο, η οποία προβλέπει μείωση των δημοσιονομικών στόχων κατά 1% (από 3,5% στο 2,5%), το οποίο να γίνει ελάφρυνση φορολογική σε αυτές τις τάξεις. “Να δαπανηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω ελάφρυνσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, σημείωσε.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την διαφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «διαφωνούμε για το αν η υπερκάλυψη και η υπεραπόδοση που είχαμε το 2016 θα συνεχιστεί το 2017 και 2018 και σε ποιο βαθμό ή αν ήταν συγκυριακό».

Ξορκίζουν (ξανά) την εκλολογία

Δεδομένων των εμπλοκών στις προσδοκίες της Αριστεράς, η εκλολογία εντείνεται. Σχετικά σενάρια περί πρόωρης προσφυγής του κ. Τσίπρα στις κάλπες εξακολουθεί, ωστόσο, να “ξορκίζει” η κυβέρνηση.

“Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγματεύσεων είναι η θέση της ΝΔ. Θα διέκοπτε την αξιολόγηση, θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους για μετα το 2017, ίσως και ποτέ. Δεν είναι υπαρκτό σενάριο και δεν πρόκειται να το κάνουμε αποδεκτό”, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Η απαίτηση για μέτρα μετά το 2018 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, διευκρινίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σαφής, συγκεκριμένη και ενιαία αναφορικά με την παραμονή ή μη του Ταμείου στο Πρόγραμμα.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, το Ταμείο “οφείλει να αποφασίσει τι θέλει το Ταμείο να κάνει. Και για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει πρέπει να κατανοήσει οτι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει μέτρα για μετά το 2018”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play