“Παράθυρο” για να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού χρέους τον Ιανουάριο και όχι μέχρι το τέλος του 2016 άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προϋπολογισμό του 2017, καθώς ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μέχρ τον Ιανουάριο θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες για το χρέος.
Ο υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ “να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη, αλλά αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος”. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και ακόμη ένα Eurogroup λέγοντας εμφατικά: “μπορεί να έχουμε και άλλο Eurogroup, αλλά πολύ σύντομα θα πάμε στην ποσοτική χαλάρωση”.
Ακόμη, εμμέσως κάλεσε τον Σόιμπλε “να δει σοβαρά” την πρότασή του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% στο 2,5% με το 1% να πηγαίνει για ελάφρυνση φόρων και στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι “η 5η Δεκεμβρίου είναι ένα ορόσημο, όπου η οικονομία ευελπιστεί ότι θα ενωθούν τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης”, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι και το χρέος.
Για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, ο ανέφερε πως “το ΔΝΤ λέει ότι αν το πλεόνασμα είναι πάνω από 1,5% θα ζητήσει νέα μέτρα. Τους απάντησα ότι πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης και να πει αν διαφωνεί με τον Ομπάμα, τον Λιου, τον Μοσκοβισί”.
“Τέτοια απομόνωση έχουμε να δούμε από τότε που η Γκρέις Κέλλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ ή από τότε που η Νταϊάνα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο”, σχολίασε ειρωνικά ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ν.Δ. για απομόνωση της χώρας.
“Λέμε στο ΔΝΤ ότι έχει δίκιο, αλλά να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη, αλλά αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος”, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι για το χρέος “μέχρι το Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί”.
Αναφερόμενος στην ημερομηνία – ορόσημο της 5ης Δεκέμβρη, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως “ο Δεκέμβρης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015, θα κριθούν πολλά για την δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2015”.
Ο ίδιος επανάλαβε την πρότασή του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με μείωση φόρων και εισφορών. “Επειδή ερχόμαστε από μία κοινωνία όπου, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι πλούσιοι πλήρωναν για 40 χρόνια σε εθελοντική βάση, έχει πέσει βάρος στα μεσαία στρώματα. Το ομολογούμε και δεν το κρύβουμε”, είπε και πρόσθεσε: “γι’ αυτό πρότεινα χθες στους πιστωτές που δεν θέλουν να εμπλακούν σοβαρά στην συζήτηση για το χρέος να μειωθεί μετά το 2018 το πλεόνασμα από 3,5% στο 2,5% και αυτό το 1,7 δις να μεταφερθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την πρόταση αυτή την κάναμε γιατί έχουμε την έννοια των μικρομεσαίων στρωμάτων”. “Οι πιστωτές μας που λένε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα, πρέπει να κοιτάξουν σοβαρά αυτή την πρόταση”, υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε την Ν.Δ. για τις φοροαπαλλαγές που ζητά, λέγοντας ότι “η μείωση των φόρων με τον τρόπο που την αναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει στις ανισότητες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένα σύστημα όπου οι εργαζόμενοι δεν θα αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη”.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που για το 2017 υπολογίζεται στο 2,7%, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι “το 2,7% δεν είναι πάνω από το μέσο όρο των προβλέψεων αν πάρετε μία μεγάλη γκάμα προβλέψεων από οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα, τράπεζες κ.λπ.”.
“Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και 2018, αλλά για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη πρέπει να έχουμε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Να γίνει δηλαδή αυτό που από την αρχή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Να αλλάξει το μοντέλο, να μην βασίζεται μόνο σε μεγάλα έργα, αλλά να έχουμε ένα μοντέλο πιο σοφιστικέ, πιο πλούσιο σε πρωτοβουλίες”, τόνισε, καταλήγοντας.