Της Βούλας Μαλαίνου
Μία πρώτη, γερή “γεύση” από το σκληρό πόκερ, που θα παιχτεί στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για το οποίο και η ίδια η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κατεβάσει στον… πάτο τον πήχη προσδοκιών, έδωσε με το ηχηρό του μήνυμα ο Γάλλος Επίτροπος κατά την πρωινή του συνάντηση με την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας.
Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε, εξερχόμενος του υπουργείου, πως “ποτέ δεν θα ήμουν αυτός, που θα διαχώριζε τους θεσμούς μεταξύ τους και πως αυτό είναι και το συμφέρον της Ελλάδος”.
Οι δηλώσεις αυτές του Γάλλου Επιτρόπου κάθε άλλο παρά θετικές πάντως είναι για τη χώρα μας, την ώρα που αποτελεί πια κοινό “μυστικό” στους ευρωπαϊκούς κόλπους πως οι δανειστές γράφουν μία πρόταση τύπου take it or leave it για την Αθήνα, η οποία θα προβλέπει μία “κουτσή” συμφωνία ως προς το χρέος, με αντάλλαγμα και νέα, ακόμα πιο επώδυνα μέτρα. Τις “ορέξεις” του Ταμείου άλλωστε επιβεβαίωσε για πρώτη φορά χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τη λήψη και νέων μέτρων και πως “δεν γίνεται ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται στις δικές μας πλάτες”.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μοσκοβισί, τον οποίον σημειωτέον ο πρωθυπουργός περίμενε ως το “μάγο” με τα δώρα, επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ: Ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, όπως έγραφε και παλαιότερα το www.pagenews.gr, στόχευε στη λεγόμενη συνάντηση του Washington Group να “στήσει” ένα κοινό “μέτωπο” απέναντι στην Αθήνα, μέσω μίας πρότασης, η οποία αφενός θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και αφετέρου θα δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα έστω και το minimum όσον αφορά στη διευθέτηση του χρέους.
Προς το παρόν η Σύνοδος του Βερολίνου μπορεί και να εκκρεμεί, δεδομένων των πληροφοριών που θέλουν τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να τη συγκαλεί, λίγα 24ωρα πριν το επικείμενο Eurogroup. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Γάλλος Επίτροπος άναψε φωτιές στην Αθήνα, λέγοντας ουσιαστικά πως η ελληνική πλευρά στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα έχει να αντιμετωπίσει το αρραγές μπλοκ των δανειστών, ήτοι ότι Κομισιόν και ΔΝΤ θα εμφανιστούν με κοινή γραμμή. Αυτό, ενώ η ιστορία έχει δείξει πως η ΕΕ έπαιζε ανέκαθεν το ρόλο του “διαιτητή” στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας.
Την ίδια δε ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανοίγει ξανά τις “αγκάλες” του προς την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αγνοώντας τον κ. Σόιμπλε, μίλησε και πάλι για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% από το 2018 και μετά.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως το Eurogroup θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. “Το να ζητάμε από την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολικό”, υπογράμμισε ο ίδιος. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες, αλλά και ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ως σήμερα σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και ότι ευελπιστεί πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί μετά το πέρας της συνάντησής του με την κυρία Αχτσιόγλου έθεσε ως deadline για τεχνική συμφωνία το επόμενο τριήμερο, τονίζοντας μάλιστα πως σε αυτή θα πρέπει να μετέχει και το ΔΝΤ. Όπως είπε, μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τότε θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέος εντός του 2016.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι “υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν”. Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας”.
Παρατηρείται, λοιπόν, μία προσχώρηση της Κομισιόν στις θέσεις του ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα. Το ζήτημα είναι τώρα τί στάση θα κρατήσει ο σκληρός και ακλόνητος Σόιμπλε, ο οποίος ξέρει πολύ καλά πως αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει, ως χρηματοδότης, τότε ο ίδιος θα κληθεί να πάρει την πολιτική απόφαση να πείσει τους φορολογουμένους του ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο.
Στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλος “αναβρασμός”. Ο πρωθυπουργός βλέπει τους στόχους του να πέφτουν πάνω σε νάρκες και κάθεται σε “αναμμένα κάρνουνα”. Η κυβέρνηση φοβάται ότι ο Σόιμπλε θα τα παίξει όλα για όλα, ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να τραβήξει και άλλο χρόνο, με σκοπό να μην υπάρξουν αποφάσεις στο επικείμενο Eurogroup. Αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, εκφράζονται φόβοι ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση, που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη!
Ο δρόμος προς το Eurogroup είναι στρωμένος με αγκάθια και ο κ. Τσίπρας, όσο και αν δηλώνει αισιόδοξος ότι θα πετύχει το τρίπτυχο αξιολόγηση-χρέος-QE, βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα, μεταξύ άλλων και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.