Για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με τη διενέργεια πενταμερούς διάσκεψης μιλά η Άγκυρα.
Μάλιστα, η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο για επικείμενη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, για την οποία χθες το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε, έπειτα από συνομιλίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και το διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ότι η ‘Αγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Επίσης, τόνισε ότι η ‘Αγκυρα “είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί άμεσα η λύση”.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ η Άγκυρα ζητά πενταμερή διάσκεψη δίχως καμία καθυστέρηση και προτού να υπάρξει προετοιμασία των δυο πλευρών σε διάφορα ανοιχτά κεφάλαια (εδαφικό, χάρτες κ.ο.κ.).
Κριτική Ακιντζί και συναντήσεις
Ο Μουσταφά Ακιντζί άσκησε κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία και από την άλλη αναφέρθηκε στη σημασία καθορισμού της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. “Θα γίνουν επαφές με την Αγγλία. Πρέπει να προσεγγίσουμε και το δικό τους ενδιαφέρον στο κεφάλαιο της ασφάλειας- εγγυήσεων. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποια θέματα πρακτικής υφής. Αυτά θα μείνουν για το 2017. Δίνοντας αρκετό καιρό στο λαό (για τη μελέτη του σχεδίου), στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα”, είπε.
Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Ακιντζί θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί θα έχει επίσης την Τετάρτη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ. Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα, μετά το Μοντ Πελεράν, και το Δεκέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ανώτατος αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στόχος της Άγκυρας η σύγκληση πενταμερούς
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Καθημερινή” τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι στην νέα περίοδο, ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι η άμεση σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης. Η Άγκυρα προσεγγίζει αυτή την διάσκεψη από την σκοπιά μιας συνολικής διαδικασίας “πάρε-δώσε” στο Κυπριακό, είπαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά προτείνει την διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και κεφαλαίων σε συνάντηση εκτός Κύπρου σε δυο διαφορετικά “τραπέζια”. Στο ένα, οι δυο ηγεσίες θα διευθετήσουν όλα τα εναπομείναντα ανοιχτά κεφάλαια. Στο άλλο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας.
Εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα γίνει μια διαδικασία “πάρε-δώσε” ανάμεσα σε αυτά τα δυο “τραπέζια”.
Διαφωνούν με τα περί προσάρτησης οι Τουρκοκύπριοι
Μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης διαφωνεί με την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων να επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα της προσάρτησης ή εναλλακτικού σχεδίου, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες.
Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα οικονομίας, Γιγιέτ Μπουλούτ, ο οποίος, μιλώντας στο ενημερωτικό κανάλι A Haber, ισχυρίστηκε ότι “η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ” και ότι: “σε περίπτωση που η ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της”.
Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωσε ότι “πρόκειται για μια τοποθέτηση ενός ατόμου, το οποίο δεν γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα”.
Ο τέως διαπραγματευτής και τώρα αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε: “Από τη δική μου σκοπιά και οπτική γωνία του κόμματός μου δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στο ελληνοκυπριακό κράτος. Επίσης, η προσάρτηση στην Τουρκία δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε και λύση για εμάς. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο”.
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, προειδοποίησε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό οδεύουν προς ένα σημείο στο οποίο θα διαπιστώσουν ότι “συμφωνούν ότι διαφωνούν”.