Οικονομία

Τρομάζει την κυβέρνηση η αναβολή για το χρέος

Με την επαναφορά του Grexit "παίζει" ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αιφνιδιάζει όχι μόνο το Μαξίμου αλλά και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι φόβοι της κυβέρνησης Τσίπρα για το τέταρτο μνημόνιο.

Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου η ανοικτή αντιπαράθεση ΔΝΤ- Ε.Ε και το “παιχνίδι” της καθυστέρησης που παίζει ο Σόιμπλε, αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση το “μαύρο” σενάριο, καθώς θα μπλοκαριστεί και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και σε βάθος χρόνου η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Μπορεί οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να τάσσονται για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά η Γερμανία και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε παίζει το δικό της παιχνίδι.

Στο Μαξίμου αυτό που φοβούνται περισσότερο μήπως ο Β. Σόιμπλε δεν διστάσει προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Α. Τσίπρα. 

Ποια ήταν αυτή η πρόταση;

Αν η Ελλάδα χρειάζεται μία μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ , μπορεί να έχει μία μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη!

Ίσως ο Σόιμπλε οδηγήσει, όπως φοβάται η Αθήνα, και πάλι τα πράγματα στον… γκρεμό, επαναφέροντας τα διλήμματα για Grexit με στόχο η κυβέρνηση να αποδεχθεί τον φιλόδοξο στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και για να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα να επιβάλλει στην Ελλάδα να πάρει όλα τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Ταμείο και που θεωρεί απαραίτητα για να επιτευχθούν πλεονάσματα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ. Κάτι που θα σημάνει ένα τέταρτο μνημόνιο.

Το μήνυμα Σόιμπλε

Ένα μήνυμα στην Αθήνα έστειλε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σαμποτάροντας τη συνάντηση για το ελληνικό χρέος, εξαπολύοντας τορπίλη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μια συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων. Ακύρωσε τη συνάντηση του περιβόητου Washington Group, η οποία είχε οριστεί να γίνει από την περασμένη Παρασκευή και τίποτε δεν προμήνυε την ακύρωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μάλλον αιφνιδίασε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Η συνάντηση είχε μείνει μυστική μέχρι, όταν διέρρευσε -μάλλον όχι τυχαία- στη γερμανική εφημερίδα SZ. Πατώντας πάνω σε αυτή τη διαρροή, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω της DW δεν ανακοίνωσε τη ματαίωση της συνάντησης, αλλά διέψευσε την ύπαρξή της, όπως επίσης -κι εδώ είναι το ζουμί- την αναγκαιότητά της. Σύμφωνα με πληροφορίες του, η κίνηση αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μάλλον αιφνιδίασε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καθώς η προετοιμασία για τη συνάντηση στο Βερολίνο προχωρούσε κανονικά ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά από το πρώτο μούδιασμα, οι συμμετέχοντες άρχισαν να προσαρμόζονται στα δεδομένα που δημιούργησε η γερμανική γραμμή. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική υπόθεση, καθώς πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεγάλες εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, θα κριθεί το αν και με ποιο τρόπο μπορούν να γεφυρωθούν οι χαώδεις διαφορές με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.