Μετά από τις ιδιαίτερες εντάσεις που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των δικαστικών με “κορωνίδα” το ζήτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, νέο σίριαλ ξεκινά σήμερα καθώς ανακοινώθηκε η ίδρυση νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Όπως δημοσιεύουν τα “Νέα”, συνολικά 40 δικαστικοί λειτουργοί έχουν υπογράψει για τη νέα Ενωση, με πρώτο στον κατάλογο το όνομα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, ενώ δεν μετέχουν σε αυτήν ούτε έχουν υπογράψει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και οι αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου.
Πριν στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις, με αφορμή πρόβλεψη στο καταστατικό που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της όχι μόνο ανώτατοι δικαστές, αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων, ακόμα και συνταξιούχοι.
Το γεγονός αυτό εκτιμάται από δικαστές και εισαγγελείς ως στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η νέα δικαστική Ενωση συνιστά διασπαστική κίνηση, όπως είχε καταγγείλει από την αρχή η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Τότε, μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που θύμιζαν ότι η Θάνου προέρχεται από την Ενωση, της οποίας διατέλεσε και εκλεγμένη πρόεδρος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Έθνος, από τη μία γίνονται τηλεφωνικά και κατ’ ιδίαν υποδείξεις-πιέσεις για προσχώρηση μελών στη νέα ένωση, ενώ την ίδια ώρα στις λειτουργούσες σήμερα ενώσεις (ΕΔΕ και Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος-ΕΕΕ) καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για συσπείρωση και συμμετοχή των μελών στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις (27/11 και 10/12/16).
Η προσπάθεια ίδρυσης νέας ένωσης ξεκίνησε ύστερα από την εκλογή νέου προεδρείου στην ΕΔΕ (αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη) με ανατροπή που προκάλεσε “τριγμούς” σε κορυφαία κλιμάκια, αλλά κυρίως μετά την έκδοση ανακοινώσεων ιδιαίτερα “ενοχλητικών”, που αποδοκίμασαν ως αντισυνταγματική την προσπάθεια αύξησης των ηλικιακών ορίων (που θα παρέτεινε τις θητείες των σημερινών ηγεσιών και μπορεί να παρέσυρε σε αντίστοιχες αυξήσεις και άλλες κατηγορίες εργαζομένων), αλλά και τους μισθολογικούς σχεδιασμούς (για αυξήσεις στους “μεγάλους”, μειώσεις στους νεοεισερχομένους κ.λπ.) για δημιουργία “δικαστών δύο ταχυτήτων”.