Αποφασισμένος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο διάγγελμα του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία.
“Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν”υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης σημειώνοντας πως η μη λύση δεν είναι λύση.
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη, που του προσέφερε.
“Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη”, ανέφερε.
Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν είπε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών. “Την ίδια ώρα δεν θα αφήσω να βαραίνει η ευθύνη την ελληνοκυπριακή πλευρά”, είπε και υπογράμμισε: “Ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν”.
Όπως επεσήμανε θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση ), 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση).
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα , σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.
Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ , με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου “να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν”. Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία , Ελλάδα, Βρετανία.